Stena Carisma kommer tas i trafik igen inom två år. Foto: Wikimedia

Stena Carisma står stilla för fjärde året i rad

Publicerad

Senast hon var i bruk var säsongen 2013. Sedan dess har färjan Stena Carisma varit stillastående i Danmarksterminalen i Göteborg. Så blir det även under säsongen 2017 – men inom ett par år kommer hon återigen bege sig ut på havet.

– Stena Carisma kommer att tas i bruk nästa år eller året därpå, säger Stena Lines linjechef Tony Michaelsen.

Han tillägger dock att om oljepriserna stiger så kommer hon däremot inte att tas ut i trafik.

Anledningen till att den gasturbindrivna snabbfärjan togs ur trafik efter säsongen 2013 var just de höga oljepriserna.

– Hon drar extremt mycket bränsle. Kalkylen gick helt enkelt inte ihop. 2013 pikade bränslepriset, men sedan dess har det mer än halverats. Nu har vi en helt ny spelplan, säger Tony Michaelsen.

Investerar i andra färjor

Anledningen till att Stena Line väljer att vänta med att sätta igång Carisma är att de först ska investera i färjorna Stena Danica och Stena Jutlandica.

– Vi vill att de ska generera i mer dragkraft och mer människor innan vi sätter Carisma i verk igen. Hon är extremt attraktiv och skulle vi sätta igång henne samtidigt skulle vi kannibalisera oss själva.

Kostar det inte att bara ha henne liggandes i kajen?

– Jo, en hel del i underhåll. Därför vill jag som ansvarig se till att använda henne igen, vilket nu ingår i vår plan. Vi måste däremot tänka till så att hon sätts igång vid rätt tillfälle.

Har det inte funnits något bättre sätt att använda kajplatsen på?

– Den frågan hade man kunnat ställa 2013, då fanns det ingen plan, men det gör det nu. Nu när vi vet att hon kommer sättas i trafik igen kan hon få ligga kvar där hon ska vara placerad sen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer