Stigbergskliniken nedlagd: ”Största andelen patienter har ingen vårdkontakt”

Publicerad

Många patienter med missbruk och beroende har fallit mellan stolarna och saknar helt vårdkontakt. Det är en effekt av att Stigbergskliniken tvingats stänga, menar före detta personal.

– Vi har suttit i krissamtal med många patienter som undrar vart de ska ta vägen nu, säger Marie Hedström, sjuksköterska och tidigare anställd vid Stigbergskliniken.

I höstas blev det klart att Stadsmissionens vårdavdelningar för personer med missbruk och beroendesjukdom i Göteborg, Stigbergskliniken, skulle stänga. Istället skulle de hänvisas till Sahlgrenskas beroendeenhet. På Stigbergsklinken fanns en stor oro för hur regionens beslut skulle slå mot patienterna, vilket SVT tidigare berättat om.

Den sista april i år stängdes kliniken och nu menar den tidigare personalen att deras farhågor besannats.

– Det skulle bli en sömlös övergång, men det har snarare blivit en sömnlös övergång, säger Marie Hedström.

Hon berättar att patienterna med störst vårdbehov remitterades till Sahlgrenska redan i höstas, men att de fått vänta länge på att få en tid hos läkare. I flera fall har det handlat om 3-4 månader, och i ett fall åtta månader, säger hon. 

Saknas specialistkompetens

– Det kommer fram mer och mer att det här är ett forcerat politiskt beslut. Det värsta är att man har sett det kortsiktigt, säger Petro Lindeman, fd enhetschef på Stigbergskliniken.

Petro Lindeman, fd enhetschef på Stigbergskliniken. Foto: SVT

Han menar en det finns stor grupp med beroende, men utan andra sjukdomar, som nu blir utan vård eftersom de är hänvisade till vårdcentralerna där det saknas specialistkompetens.

– Det kan kännas billigare här och nu, men vår verksamhet erbjöd kontinuitet och stabilitet. Vi hade en verksamhet i, skulle jag vilja säga, världsklass. Det känns sorgligt att man snubblade på småpengar i sammanhanget.

”Den vägen vi går”

Verksamhetschefen för Sahlgrenskas beroendeklinik, Simon Lindguss, svarar att han inte alls känner igen bilden, alla patienter som remitterats till dem har antingen träffat en läkare eller fått en kallelse till en läkartid.

Han vill inte ställa upp på en intervju utan hänvisar istället till Johan Fält (M), ordförande för Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd, som menar att vårdcentralerna har ett stort ansvar.

– Om det är ett lättare missbruk så är det den vägen vi går. Vi försöker att sträva efter att det ska ligga så mycket som möjligt på primärvården, säger han.

I klippet ovan får du följa med Petro Lindeman, tidigare enhetschefen, in på den stängda kliniken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.