Ulf Bjereld Foto: Adam Ihse

Stöd till trossamfunden ses över

Publicerad

Socialdemokraten och statsvetaren Ulf Bjereld ska utreda hur staten fördelar stöd till trossamfunden.

Anledningen till att utredningen tillsätts är att trossamfundens demokratiska värderingar måste granskas mer noggrant innan de får statsstöd, enligt regeringen.

”Det är hög tid för en översyn så att vi framöver kan kombinera religionsfriheten med samhällets krav på grundläggande demokratiska värderingar om jämställdhet, demokrati och alla människors lika värde”, skriver kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke (MP) i ett pressmeddelande.

Ulf Bjereld, som är professor i statsvetenskap och ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet, ska presentera sin utredning i januari 2018.

Kulturdepartementet skriver att stödet till trossamfund inte har utvärderats sen sin tillkomst och att det inte finns någon bild över vilka effekter det har för varken samfunden eller samhället.

Alice Bah Kuhnke skrev tidigare i juni, i en debattartikel i Dagens Nyheter, att kontrollen av grundläggande värderingar i trossamfund och civilsamhälleliga organisationer ska förstärkas. Detta med bakgrund av att ett antal organisationer har kritiserats för att bidra till ökade motsättningar och för att ha använt hatiska uttryck.

Fakta: stöd till trossamfund

Nämnden för statligt stöd till trossamfund delar ut 88 miljoner kronor i stöd årligen till 22 trossamfund och samverkansorganisationer. Kriterierna för att kunna få stöd är:

1) Att trossamfundet ska bidra till att upprätthålla och stärka samhällets grundläggande värderingar.

2) Att samfundet ska vara stabilt och ha egen livskraft.

Källa: Kulturdepartementet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer