Polisen i Dalsland uppmanar föräldrar att se efter sina barn. Foto: TT / Polisen

Stökiga ungdomar oroar polisen i Dalsland

Publicerad

Polisen i Dalsland har de senaste veckorna haft fullt upp med att hålla ordning på stökiga ungdomar. Nu vädjar man till vuxenvärlden att ta ansvar för barn och unga.

Sommaren innebär stökiga ungdomar som driver runt i centrum och problemen har ökat – det menar polisen i Dalsland som nu vill uppmana föräldrar och vuxna att ta ansvar.

– Det är sommar, många barn och unga är lediga och blir hängande i stan sent på nätterna. På senare år har det krypit ner i åldrarna, det kan vara 10 åringar. Och det är inte bara helger som det är stökigt utan barn springer ute sent på vardagskvällar också, berättar Peter Torstensson, kommunpolis i Åmål.

På torsdagen lägger polisen i Dalsland ut ett inlägg på socialamedier för att få vuxna att ta ansvar.

– Det här inlägget gör vi för att stämma lite i bäcken och få vuxenvärlden att ta ansvar.

Indikationer på ökat missbruk

Enligt polisen handlar det bland annat om ungdomar kör bil  med musik på hög volym i centrum sent om kvällarna, och om nedskräpning och skadegörelse. Men finns även indikationer på att narkotikamissbruket ökar bland ungdomarna. Därför uppmanar man också att föräldrar ska vara vaksamma.

– Det finns indikationer att narkotikamissbruk blivit vanligare och också kryper ner i åldrarna. Det handlar narkotika som förkommer bland högstadieelever, berättar Torstensson.

Vill slippa vara barnvakter

I inlägget på sociala medier skriver polisen att de vill ”slippa vara barnvakter” och koncentrera resurserna på annat.

– Om det är ungdomar som är högljudda och spelar boll på en innergård till exempel så ringer folk till polisen i stället för att gå ner och säga till. Det kan kännas lite märkligt att åka ut och säga till barn när det finns andra vuxna som skulle kunna göra det, säger Torstensson.

– Jag har varit polis i 30 år och ser att det här ökat på senare år, med det här inlägget vill vi nå vuxenvärlden och uppmana dem att ta ansvar. Vi behöver använda våra resurser till annat än att vara barnvakt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.