Foto: TT

Stökigt nyårsfirande i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Flera fall av misshandel, raketattacker, fylleri och omhändertagna personer. Det präglade nyårsfirandet på många håll. – Jag kan sammanfatta det med ett ord, det har varit stökigt men som tur är har vi klarat oss utan riktigt allvarliga incidenter, säger Hans Lippens, polisens presstalesperson vid region Väst.

Mer att göra än en vanlig fredag-lördag, men ändå inte värre än tidigare nyårsaftnar konstaterar polisen. Bland annat rapporteras flera misshandelsfall.

– Det rör sig oftast om bråk som uppstår på krogen eller på privata fester, men här finns inga allvarligare personskador inrapporterade, säger Hans Lippens.

Ett par raketolyckor inträffade under natten. En raket smällde av i ansiktet på en man som skulle skjuta raketer vid Skansen Kronan i Göteborg. Han fick föras till sjukhus, men det är oklart hur allvarligt skadad han blev.

Raketattacker stort problem

Det största problemet enligt polisen är alla fall av så kallade raketattacker.

– Det handlar uteslutande om ungdomar som skjuter raketer och kastar smällare mot varandra, mot folk som är ute och rör sig, mot bostäder, mot kollektivtrafiken och ambulanser som är under utryckning, säger Hans Lippens.    

Sett över tid, är det något som blivit vanligare?

– Absolut, bara mellan klockan 22-06 i natt har vi fått in ett 50-tal anmälningar från hela västra regionen som rör ungdomars ofog med just detta.

Har ni några gripanden?

– Nej, så fort vi åker på ett sådant larm så är ungdomarna försvunna. De försvinner lätt i skydd av mörkret.

En man som uppger sig ha bett ungdomar att sluta skjuta raketer och kasta smällare råkade illa ut vid tolvslaget. De sköt en raket mot honom som träffade ögat. Mannen tog sig till Mölndals sjukhus och senare gjordes en polisanmälan om misshandel.

Använde bil som ”vapen”

I Tidaholm ska uppemot 20 personer ha varit inblandade i ett bråk som utspelade sig vid 1-tiden natten mot nyårsdagen. En man i 30-årsåldern kunde gripas.

Enligt vad P4 Skaraborg rapporterar har flera personer i samband med den här händelsen anmält att de blivit påkörda av en bil, den ska ha använts som ”vapen” i bråket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.