Urban Svahn är kriminalinspektör hos polisen i region väst. Foto: SVT/TT

Polisen varnar för stöldliga med fokus på dyra bilar i Västsverige

Publicerad

De tar sig in i bilarna utan att lämna några synliga märken på dörrar och rutor. Sen i november har hundratals västsvenska bilägare drabbats av de fräcka stölderna. Och ligorna har riktat in sig på de dyrare bilarna – främst av märkena BMW och Porsche.

Starta klippet för att höra kriminalinspektör Urban Svahn om stöldligornas metoder och om hur du som bilägare kan skydda dig.

Det är inget nytt fenomen – organiserade stöldligor som specialiserar sig på just dyra bilar. Men det sker i perioder. Bara sen i november förra året har närmare femton Porsche-bilar stulits i Västsverige. En av dem, som stals i Bohuslän, var värd 1,6 miljoner kronor.

Stjäl interiördelar

Under samma period har stölder från BMW-bilar i Västsverige kostat försäkringsbolagen omkring 12 miljoner kronor, enligt polisen. Det är organiserade ligor från länder i Östeuropa som specialiserar sig på just bilar av de dyrare märkena.

Enligt Urban Svahn har polisen en god bild av vilka ligor det handlar om, och för att komma åt ligorna krävs ett fortsatt underrättelsesamarbete länderna emellan. Men för att kunna stoppa dem behöver polisen bilägarnas och allmänhetens hjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.