Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mathilda vill minska skammen kring stomipåsen. Foto: SVT

Mathilda har stomipåse på magen: ”Skäms inte i badtider”

Publicerad

Ungefär 40 000 personer lever med stomipåse i Sverige och 5 000 finns i Västra Götaland. 23-åriga Mathilda Ahdrian vill få andra att sluta skämmas över påsen på magen – därför bloggar hon om sitt liv med stomipåsen, som hon kallar för Gunnar.

En stomipåse är en påse fastsatt på magen som tar upp avföring utanför kroppen när tarmen inte fungerar som den ska. 23-åriga Mathilda Ahdrian fick sin som 17-åring, på grund av en tjocktarmssjukdom.

– Min livskvalitet har blivit så mycket bättre, idag kan jag åka till stranden och resa utan att vara orolig över att bli dålig, säger hon.

Hon och ett gäng andra stomiopererade lägger regelbundet ut bilder på sina påsar och magar i sociala medier för att bryta skammen som många känner kring sjukdomen.

– Jag förstår inte varför man ska skämmas över något som räddat ens liv, säger Mathilda Ahdrian.

Allt fler får stomipåse

Antalet personer som får stomipåse blir allt fler, men något nationellt register finns inte. En uppskattning från Anna Newmark, enhetschef på Sahlgrenskas stomimottagning, är att cirka 5 000 personer i Västra Götaland och totalt 40 000 i Sverige lever med en påse på magen.

– Personalen här ser att det ökar, och det beror på att vi lever längre samtidigt som sjukvården kan göra mer åt en del sjukdomar, berättar hon.

Hör Mathilda Ahdrian berätta om livet med sin stomipåse, som hon kallar Gunnar, i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer