Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför stoppar de uthyrningen under nyår – hör elsparksbolaget Bolts Sverigechef. Foto: TT/Bolt

De stoppar elsparkcyklar i Göteborg och Borås på nyår

Uppdaterad
Publicerad

Elsparkbolaget Bolt stoppar uthyrningen under nyår i flera städer, bland annat i Borås och Göteborg.

– Vi vet att nyårsafton är associerat med alkohol och fest, säger Alexander Liljeblad, sverigechef elsparkcyklar Bolt.

Under nyår kommer elsparkcykelföretaget Bolt stoppa sin uthyrning av elsparkcyklar. Stoppet gäller från klockan 18:00 på nyårsafton till klockan 12:00 på nyårsdagen.

– Vi tycker att det är säkrast att stänga av våra elsparkcyklar helt och hållet då nyårsnatten är en natt då det dricks mycket alkohol, säger Alexander Liljeblad, sverigechef elsparkcyklar Bolt.

Skador kan kopplas till fylla

SVT har tidigare rapporterat om de olyckor som kopplas till elsparkcyklarna. En undersökning gjord på Sahlgrenska visade att över hälften av alla de som kommer in till akuten med skador kopplade till elsparkcyklarna hade druckit alkohol. Och inte ens var tionde hade hjälm. Överläkaren Ragnar Ang på Sahlgrenska menar att olyckorna som elsparkcyklarna genererar inte skulle skett tidigare.

– Det här riskmomentet är helt nytt, dom som använder elsparkcykel hade annars promenerat eller tagit kollektivtrafik, sa Ragnar Ang.

Stoppas i alla större städer

Tidigare har flera företaget som tillhandahåller elsparkcyklar vidtagit olika åtgärder för att minska olycksrisken. Flera har stoppat uthyrningen under helgnätter  och i Göteborg har trafiknämnden fattat ett beslut om att det förbudet ska gälla alla leverantörer i staden.

Förutom Göteborg och Borås så stoppar Bolt sin uthyrning under nyår i: Stockholm, Malmö, Lund, Helsingborg, Västerås och Uppsala.

Hör mer om nyårsstoppet av elsparkcyklar i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.