Stopp i tågtrafiken mellan Stockholm och Göteborg, under söndagen. Foto: SVT

Tågstörningarna mellan Stockholm och Göteborg väntas fortsätta i flera dygn

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen inträffade stora förseningar i tågtrafiken mellan Stockholm och Göteborg. Fortfarande finns ingen prognos när alla problem kan vara åtgärdade och störningarna väntas fortsätta tills åtminstone onsdag.

Det har varit störningar i tågtrafiken mellan Stockholm och Göteborg sedan 10-tiden på söndagsförmiddagen och förseningarna väntas fortsätta i flera dagar in i den nya veckan, enligt Trafikverket.

Stoppet uppstod på sträckan mellan Väring och Moholm, norr om Skövde, och till en början kunde inga tåg passera på sträckan.

På söndagseftermiddagen öppnade man upp ett spår men det andra är fortfarande stängt. Det innebär att flera avgångar mellan Stockholm och Göteborg fortsätter att ledas om andra vägar.

– Under söndagen drabbades mellan 11 000 – 12 000 personer hos oss, men det är för tidigt för att säga hur många som drabbas i dag, säger Ronny Hörstrand på SJ:s pressjour.

Ett par timmars längre restid

Inga tåg ställs in, men de nya vägarna innebär ungefär två timmars längre resväg.

– Tågen från Göteborg leds om via Karlstad och tågen från Stockholm leds om via Nässjö. Det leder till att man får räkna med längre restid, men det rullar, säger Pär Aronsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Orsaken är ett omfattande el- och signalfel norr om Skövde, som orsakades av en brand i ett ställverk, en anläggning som fördelar el till tåganläggningarna, enligt Trafikverket.

– De här husen innehåller teknik till signalsystemet, järnvägens säkerhetssystem. De är helt förstörda, och då blir det stora störningar på västra stambanan, mellan Göteborg och Stockholm, säger Erik Lööv, avdelningschef underhåll Trafikverket Väst.

För MTR:s del är det cirka 2 300 personer som drabbas under måndagen.

Väntas pågå till minst onsdag

Vid 23-tiden på söndagskvällen meddelade Trafikverket att förseningarna väntas pågå i ytterligare flera dygn och att en ny prognos för när problemen kan vara lösta är att vänta först på onsdagen.

– Vi tror att vi på onsdag kommer kunna ha byggt upp ett av husen igen, men prognosen är väldigt osäker, säger Erik Lööv.

Resenärer hänvisas till de enskilda tågbolagen för information om specifika avgångar.

SJ: Förseningar att vänta

SJ har under söndagskvällen skickat ut information till resenärer som har biljetter till resor på sträckan under måndagen:

”På grund av brand i Moholm [på söndagen] kommer det att vara förseningar i tågtrafiken mellan Stockholm C och Göteborg C under [måndagen]. Vi beklagar att vi inte kan vara mer specifika och ber dig att hålla dig uppdaterad.”

Tidigt på måndagsmorgonen har fortfarande inga tåg under måndagsförmiddagen fått några nya avgångstider eller ställts in, enligt Trafikverkets hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer