Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inga fler kommunala hyresbostäder ska bli bostadsrätter i Göteborg, inte under pågående mandatperiod i alla fall. Det har de styrande partierna i Göteborg, S, V och MP tillsammans med Centerpartiet kommit överens om. Foto: SVT

Stopp för ombildningar i Göteborg fram till 2026

Uppdaterad
Publicerad

Inga fler kommunala hyresbostäder ska bli bostadsrätter i Göteborg, inte under pågående mandatperiod i alla fall. Det har de styrande partierna i Göteborg, S, V och MP tillsammans med Centerpartiet kommit överens om.

– Hyresgästerna i Göteborg kan dra en lättnadens suck, säger kommunalrådet Daniel Bernmar (V).

Att ombilda en hyresrätt till bostadsrätt innebär att hyresgästerna i fastigheten köper loss lägenheterna från kommunen för ett privat ägande. Förra mandatperioden, när Göteborg styrdes av de borgerliga partierna, låg vägen öppen för den typen av ombildningar.

Det nya rödgröna styret med S, V och MP lovade redan i valrörelsen att sätta stoppa för ombildningarna. Men precis som det tidigare borgerliga styret så saknas egen majoritet i kommunfullmäktige och därför har löftet inte kunnat infrias, förrän nu.

Stöd av C

Nu har Centerpartiet svängt och stöder de rödgröna i ombildningsfrågan. Detta bara en vecka efter att (C) kunde gå ut och meddela att möjligheten att ha privat hemtjänst och daglig verksamhet blir kvar i Göteborg. En fråga de rödgröna inte varit villiga att rucka på tidigare. Men att det skulle röra sig om ett direkt byte stämmer inte säger Daniel Bernmar (V).

– Det är inte så att vi bytt de här två sakerna mot varandra, det är två helt olika frågor.

C: ”Får ge och ta”

Emmyly Bönfors är kommunalråd för Centerpartiet i Göteborg och hon menar att man måste vara realistisk som ett litet oppositionsparti om man vill ha politiskt inflytande.

– Hade C styrt i majoritet så hade vi såklart inte lagt fram förslag om stopp för ombildningar. Men nu sitter vi i opposition och försöker få politiskt inflytande trots vår ringa storlek, då måste man vara beredd att ge och ta, säger hon.

”Säljer ut borgerlig politik”

Oppositionsrådet Axel Josefson (M) tycker att Centerpartiets svängning är anmärkningsvärd.

– Jag har svårt att förstå varför de gått med på det här. Det finns ingen anledning att göra avkall på sin egen politik i det politiska läget vi befinner oss i idag. Det är sorgligt att Centern säljer ut borgerlig politik, säger han.

Ett argument från styret är ju att  hyresrätter ger mer mångfald och integration. Vad tänker du om det?

– Det är blandningen som ger en mångfald. Idag har vi en majoritet av hyresrätter i Göteborg och vi sticker ut i Sverige med det. Vissa områden är helt dominerade av hyresrätter, särskilt utsatta områden. Det är rimligt att vi gör ombildningar även där, säger Axel Josefson (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.