Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är så otroligt glad att kunna dela alla dessa känslor med alla här i dag”, säger Sadaf Ahmadi, konstnären bakom projektet. Foto: Hans Åke Mossberg/SVT

Stoppade konstutställningen i Borås invigd – vill visa det religiösa förtrycket i Iran

Uppdaterad
Publicerad

I helgen invigdes Sadaf Ahmadis utställning Concrete Setting på konstmuseet i Borås. Detta efter att den tidigare stoppats med hänvisning till säkerhetsskäl.

Betongfigurer föreställande kvinnor i slöja hänger i snaror från taket, det är vad som möter besökarna i Borås konstmuseum.

Med verket vill hon vill visa på det religiösa förtryck kvinnor i Iran lever under i dag, och uppmärksamma alla de som dödats under protesterna efter Mahsa Aminis död.

Verket kunde kopplas till koranbränningar

För två månader sedan stoppades utställning och det blev uppror bland allmänhet, som i kulturkretsar. Säkerhetsskäl angavs som orsak, att verket skulle kunna kopplas samman med koranbränningar.

Konstnären Sadaf Ahmadi säger att hon såg samma censur som i hennes hemland Iran när Borås kulturchef Ida Buréns beslutade att stoppa utställningen.

Nu är detta glömt, utställningen invigd och konstnären glad och nöjd.

– Jag är så otroligt glad att kunna dela alla dessa känslor med alla här i dag, säger Sadaf Ahmadi.

Se bilder från utställningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.