Stor brist på sjöfartspersonal – så ska fler ungdomar lockas

Uppdaterad
Publicerad

Det råder stor brist på personal inom sjöfartsbranschen. Matroser, befäl och maskiningenjörer är några exempel. Därför anordnades på måndagen en rekryteringsmässa på Donsö, med syfte att locka ungdomar till branschen.

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Transportföretagen bjöd under måndagen in skolelever, lärare och studieledare från Göteborgs grund- och gymnasieskolor till en rekryteringsmässa på Donsö i den göteborgska skärgården. Syftet var att eleverna skulle få mer kunskap om branschen, och i förlängningen locka fler till att utbilda sig inom sjöfarten.

En som fick mersmak var åttondeklassaren Elsa Landahl.

– Vi har haft kul här idag. Det skulle vara intressant att jobba inom sjöfart. Det roligaste skulle vara kapten, jag tror det är roligast att köra båten, säger hon.

Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning på Transportföretagen, framhåller att det behövs personal inom alla yrkeskategorier. Han hoppas att ungdomarna inspireras till att välja ett yrke inom branschen.

– Vi tror att det här är ett bra sätt att visa upp sjöfarten för ungdomarna. Vi har ett jättestort behov av personal inom branschen. Problemet är runt hörnet, det är inte många år bort, så har vi en rejäl utmaning, säger han.

Stort behov

Enligt en rapport som Transportförertagen har gjort så behövs runt 800 personer anställas inom fem år. Caj Luoma menar att personalbristen kan få stora konsekvenser för samhällsekonomin.

– Vi vet att 90 procent av alla varor på något sätt i något skede rör sig över vatten. Och om inte sjöfarten kan tillfredsställa den efterfrågan så har vi ett stort problem, förklarar han.

Utbildningsminister på plats

Även utbildningsminister Anna Ekström var på plats för att diskutera hur man ska locka fler till branschen.

– Vi måste se till att det finns fler utbildningsplatser och att de leder till de yrken där bristerna finns, förklarar hon.

Har ni några åtgärder för att locka fler ungdomar till branschen?

– Vi arbetar mycket med att stärka yrkesprogrammen för att se till att ungdomarna vill välja de program som finns på gymnasieskolans område. Det är ett måste för en fortsatt positiv utveckling av den svenska ekonomin, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.