Brist på urologer i regionen

Uppdaterad
Publicerad

Det är stor brist på urologer i Västra Götaland. En av dom som drabbats av detta är lastbilschauffören Janne Johansson.

Janne Johansson gick på regelbundna kontroller på Kungälvs sjukhus efter att han drabbats av prostatacancer. Men plötsligt slutade sjukhuset höra av sig. När han själv ringde sjukhuset, visade det sig att inte en enda urolog jobbade kvar. Janne vände sig då till den privata vården och då blev det bråttom, eftersom hans värden stigit.

– Jag tog då ett PSA-prov och det visade sig att det var så pass högt, att det nästan var dags för en operation på en gång.

På Kungälvs sjukhus har man vanligtvis två urologer. Men seda mars i år har man inte en enda och måste därför skicka patienter vidare till Sahlgrenska eller till primärvården.

Varför hörde ni inte av er till Janne?

– Jag kan inte kommentera hur ett enskilt ärende har hanterats. Men situationen ser ut så att vi har en brist på urologer både regionalt och nationellt. Så det här problemet är inte specifikt för Kungälvs sjukhus, säger Rolf Ottosson, verksamhetschef för kirurgi och ortopedi på Kungälvs sjukhus.

Hur kommer det sig att det finns patienter som inte har fått någon information om detta?

– Det är bara att beklaga och vi ser kontinuerligt över våra rutiner.

Eftersom Kungälv inte kunde ta emot Janne Johansson, fick han en remiss till Sahlgrenska för operation. Men där stötte han på ett annat problem inom vården, nämligen de långa väntetiderna. Janne fick veta att det kunde dröja månader innan han kunde få en tid för operation. Han vände sig då till privatsjukhuset Carlanderska i Göteborg som kunde erbjuda en tid för operation. Han tvekar inte utan betalade 97 000 kronor ur egen ficka för operationen.

– Man vet inte riktigt var man ska ta vägen, man vet inte var man ska vända sig eller vilka trådar man ska dra i. Det är ovissheten som är jobbig, man vet inte när man får hjälp, säger Janne Johansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.