Cannabisodling från ett annat tillfälle. Foto: Richard Vogel TT

Stor cannabishärva i Skaraborg

Uppdaterad
Publicerad

Totalt sju personer har häktats eller begärts häktade efter ett tillslag mot en stor cannabisodling i Essunga i Skaraborg tidigare i sommar.

Det var i början av juni som polisen slog till mot en fastighet i Essunga kommun. Förundersökningsledaren och kammaråklagaren Jenny Karlsson vill ännu inte säga mycket om händelsen.

– Jag rubricerar det här som synnerligen grovt narkotikabrott, det säger ju något om omfattningen, säger hon.

Vid husrannsakan som gjordes den 4 juni greps tre män. De sitter häktade sedan dess. Senare i sommar har ytterligare två häktats, den ene också misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott och en för medhjälp till samma brott. Den misstänkte medhjälparen satt häktad en kort period men har nu släppts.

Under fredagen begärs ytterligare två personer, båda från Göteborg, häktade för medhjälp till brottet.

De flesta från Göteborgsområdet

Samtliga misstänkta utom två har sina hemadresser i eller utanför Göteborg. Två saknar folkbokföringsadress.

Åklagaren vill inte gå in på hur långt odlingen hade kommit eller om männen ska ha hunnit bedriva någon försäljning.

– Jag uttalar mig inte om det i nuläget, säger hon.

Enligt Jenny Karlsson rör det sig om en ”mycket stor” utredning. Ytterligare ett antal personer ska förhöras och det kan också finnas fler misstänkt inblandade.

Enligt Peter Sundblad, spaningsledare inom Skaraborgspolisen, fann man både näst intill färdiga plantor och nyplanterade skott.

Inte heller han vill säga hur stor omfattningen var.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.