Forskarna ska nu titta på hur de de cancerogena ämnena påverkar bland annat musslor och ostron. Foto: SVT

Stor förekomst av cancerogena ämnen i Sannäsfjorden

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska det utredas hur fritidsbåtarnas utsläpp påverkar djuren. I bottensedimentet i Sannäsfjorden finns mycket cancerogena ämnen och därför inleder Göteborgs Universitet ett treårigt projekt.

– Det finns jättehöga halter av polyaromatiska kolväten, som är cancerogena i sedimentet i Sannäsfjorden, säger Kjell Nordberg, professor på institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs Universitet.

Sedan tidigare har det varit känt att utsläppen från båtmotorer innehålla cancerframkallande ämnen. I dag presenterade Göteborgs Universitet en studie som visar att bottensedimentet i Sannäsfjorden utanför Grebbestad innehåller höga halter av polyaromatiska kolväten. Ämnena kommer från båtmotorer och flera av de här ämnena är giftiga och en del starkt cancerframkallande.

– Sannäsfjorden är en liten skyddad tröskelfjord där det i stort sett saknas utsläpp från industri, biltrafik och stadsmiljö, och där den största föroreningen kommer från fritidsbåtar. Därför är detta ett naturligt laboratorium att studera utsläppen från fritidsbåtar, säger Kjell Nordberg.

Med stöd av Länsstyrelsen, Havs-och Vattenmyndigheten och flera kommuner i Bohuslän kommer man nu att inleda ett treårigt projekt som ska undersöka hur de här ämnena påverkar vattenlevande organismer som musslor och ostron, men också längre upp i näringskedjan som hos människan.

– Nu ska vi gå vidare med forskningen och se hur de här ämnena lagras i och eventuellt påverkar organismer, säger Kjell Nordberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.