Soleyman Ghasemiani, medarrangör, som hedrar Fadime Sahindal som mördades 2002 Foto: SVT

Manifestation mot hedersvåld

Uppdaterad
Publicerad

Under Fadimegalan fylls konserthuset i Göteborg för en manifestation mot hedersvåld. En av arrangörerna, Glöm aldrig Pela och Fadime, menar att mycket har hänt bland myndigheter för att fånga upp fall av hedersvåld. Samtidigt är det många i landet som fortfarande är drabbade.

Under söndagseftermiddagen slog konserthuset i Göteborg upp dörrarna för en manifestation mot hedersvåld. Besökare var bland annat utbildningsminister Gustaf Fridolin (MP) och Ann-Sofie Hermannson (S) kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

– Förra året var det fullsatt och vi hoppas att det blir lika mycket folk även ikväll, säger Soleyman Ghasemiani, Glöm aldrig Pela och Fadime, eller GAPF som är en av arrangörerna.

Fortfarande utbrett

Fadime Sahindals mördades 2002 och galan bär hennes namn för att hedra de som drabbats och fortfarande drabbas av hedersförtryck och våld.

– Det är tyvärr en lika svår situation som för sexton år sedan då Fadime mördades. Själva problematiken är fortfarande lika aktuell och svår men den stora skillnaden är att myndigheter som polis och socialtjänst är mer förberedda på det, säger Ghasemiani.

– Det är fortfarande killar men främst tjejer som utsätts för hedersvåld och deras liv och fritid blir bestulet då de lever i psykiskt och fysiskt våld. Det måste vi sätta stopp för.

Föreläser och ger stöd

I Göteborg har GAPF funnits sedan början av 2000-talet och göra mycket jobb för att belysa frågan om hedersvåld.

– Vi är ute och pratar i skolor och de som kontaktar oss ger vi råd och stöd och slussar dem vidare om de behöver ta kontakt med någon myndighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.