Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här lastas hjälpsändningen med 20 ton kläder, vatten och sjukvårdsmaterial från Skara av i Lutsk. Foto: Jari Haataja

Stor hjälpsändning från Skara nådde Lutsk i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen Hjälp oss att hjälpa i Skara har kört hjälpsändningar till Ukraina i flera decennier. Nu har de för första gången sedan krigsutbrottet kunnat köra ända in till mottagarna på ett internt flyktingläger i Lutsk i Ukraina.

– Man blir alldeles varm i själen och i kroppen för man ser att hjälpen verkligen behövs där, säger Jari Haataja från Ydre i Östergötland och en av chaufförerna.

Hjälp oss att hjälpa i Skara startade 1998 och har mångåriga kontakter med Ukraina. Efter krigsutbrottet har de kört ner två hjälpsändningar med bland annat potatis, mjöl, ägg, konserver, vatten, blöjor och kläder.

Men då har de fått lämna det insamlade vid gränsen. Den här gången kom de hela vägen fram till mottagarna i Lutsk i nordvästra Ukraina. De hade med sig en stor lastbil med 20 ton kläder, blöjor, vatten, sjukvårdsmaterial m m. Dessutom ytterligare en mindre lastbil med mer insamlat material.

Kyrklig kontakt

Fyra personer genomförde resan till Ukraina. Mikael Andersson och Eva Jakobsson som startade Hjälp oss att hjälpa 1998 kör den stora lastbilen. I den mindre sitter Leif Bengtsson och Jari Haataja. Jari bor i Ydre i Östergötland men arbetar för hjälporganisationen i Skara.

– Vi har en kyrklig kontakt i Lutsk. Han driver ett sommarhem för barn, men nu fungerar det som flyktingförläggning, säger Jari Haataja.

20 ton i hjälpsändningen är mycket, men behovet är stort.

– Vi skulle kunna köra en resa varje dag. Tanken är att det ska gå en resa till nu i oktober, säger Jari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.