Under dagen inleddes reparationsarbetet. Foto: SVT

Stor ilska efter vandliserat promenadstråk

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen vandaliserades Strandpromenaden i Uddevalla så grovt att den behöver stängas av.

– Det är fruktansvärt onödigt, säger Fredrik Stengavel, enhetschef.

Det var ingen trevlig syn som mötte de Uddevallabor som på söndagsmorgonen skulle ta en promenad i vårsolen på stadens populära strandpromenad. Flera lyktstolpar hade vräkts omkull med följden att trädäcket under dem brutits upp.

Av säkerhetsskäl spärrades promenadstråket av och Uddevalla energi kopplade ur strömmen från lyktorna. Dessutom polisanmäldes vandaliseringen.

”Förbannat tråkigt”

Under måndagen inleddes arbetet mot att återställa strandpromenaden. Bland alla inblandade finns ett stort mått frustration.

– Dels är det en stor kostnad och sedan är det onödigt jobb. Vi hade ju en jättefin strandpromenad i lördags och i söndags så hade vi det inte, säger Fredrik Stengavel, enhetschef på Uddevalla kommun.

Han berättar att den personal som var ute och arbetade på platsen igår fick kontakt med många besvikna uddevallabor som tyckte det inträffade var ”förbannat tråkigt”. Också i lokala diskussionsgrupper på sociala medier märks stor ilska.

Stängd i en vecka

Promenaden som sträcker sig mellan Skeppsviken och Bodelebukten kommer att vara avstängd en vecka framöver. Därefter kommer den kunna öppna, däremot dröjer det innan den är helt återställd. Mycket beror på hur illa skadade de nio lyktstolparna är. Det är också skicket på dem som styr var slutnotan hamnar, en preliminär uppskattning är mellan 50.000 och 100.000 kronor.

– Det är helt onödiga pengar, vi kunde gjort mycket annat roligt för dem istället, säger Fredrik Stengavel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.