Foto: SVT

Stor LSS-manifestation i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Idag på Internationella funktionshinderdagen samlades människor runt om i hela landet för att manifestera för LSS och personlig assistans och mot regeringens besparingspolitik. Runt 300 personer samlades i centrala Göteborg.

– Lagen som den var från början har urholkats, säger Annelie Eliasson på Rörelsehindrade barn och ungdomar i Göteborg.

Den 3 december är Internationella handikappdagen och på ett 20-tal platser runtom i landet har manifestationer genomförts. För det andra året i rad håller man till på Olof Palmes plats i Göteborg för att lyfta frågan.

– Även om tvåårsomprövningar av personlig assistans nödstoppats är folk fortfarande oroliga, säger  Annelie Eliasson som arrangerar manifestationen i Göteborg.

LÄS MER: Robert, 26, vill kunna bo själv

Man kämpar för rätten till personlig assistens som man anser försämrats av regeringens besparingspolitik. Då över 1000 personer har förlorat sin statliga assistans under senare tid, och att bara en av tio som söker för första gången får sin ansökan beviljad.

– Många vågar inte söka ny assistans om ett behov har förändrats för att de oroliga för att de ska bli av med sin assistans, säger Eliasson.

Det är andra året i rad som denna landsomfattande manifestation sker. Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, RBU, är initiativtagare till manifestationen som följande organisationer har ställt sig bakom: Autism- och Aspergerförbundet, DHR, FSDB, FUB, Funktionsrätt Sverige, Föreningen JAG, Hjärnkraft, IfA, Lika Unika, Neuroförbundet, Personskadeförbundet, SRF, STIL och Unga Rörelsehindrade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.