Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Patrik Berge, chef för andra amfibiebataljonen. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

1 000 soldater deltar i marin beredskapsövning på Västkusten

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen kommer runt 1000 soldater och 35 fartyg genomföra en stor beredskapsövning på Västkusten. Anledningen är ett osäkert säkerhetsläge tillsammans med Göteborgs hamn centrala roll för hela den svenska handeln.

Huvuddelen av all Sveriges import och export går sjövägen. Till Göteborgs hamn kommer många livsnödvändiga saker för hela landet.

– Regionen i och kring Östersjön, Öresund och Bälten samt Västerhavet fått en ökad strategisk betydelse där tillgången till havet utgör en grund för vår försörjning. Samtidigt är säkerhetsläget svårare att förutsäga. Det är viktigt att vi kan säkra hamnen och försvara västkusten på ett bra sätt. Därför har vi den här övningen, säger Jonas Olsson som är kommunikatör på amfibieregementet.

Kommer att synas runt om i skärgården

1000 soldater och 35 fartyg kommer delta i övningen som sträcker sig under flera dagar och kommer märkas på flera ställen. För de som bor i skärgården kommer en ökad sjöfart med stridsbåtar att synas ute till havs och för de som bor i Göteborg kommer en stor övning i hamnen att synas.

– Det är bara några veckor sedan marinchefen beslutade att testa den marina ledningen. Beslutet togs med kort varsel om att genomföra denna övning, säger Jonas Olsson.

Om ni behöver flera veckor på er för att genomföra denna övning, hur skulle det då bli om någon plötsligt anfaller oss?

– Det är inte så att man upptäcker någon när de står inne i hamnen i Göteborg. Vår förmåga är god att tidigt upptäcka ett hot.

Sjöfarten en livlina

Skulle ett anfall ändå ske menar Jonas Olsson att det snabbt skulle märkas i hela landet, men även i Finland och Norge som tar emot mycket import via Göteborgs hamn.

– Sjöfarten är en livlina för samhället, för vår försörjning och grunden för att vår vardag ska kunna pågå som vanligt. Skulle Göteborgs hamn anfallas märks det snabbt i matbutikerna. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer