Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vdn Bo Nilssons oro över de höga energikostnaderna i klippet ovan. Foto: SVT

Glastillverkaren i Limmared oroad över energikostnaderna: ”Ser riktigt illa ut”

Uppdaterad
Publicerad

På Ardagh Glas i Limmared tillverkas många av de glasförpackningar som vi använder i Sverige och företaget är ett av många som drabbats hårt av de stigande energipriserna.

– Det är ju dramatiskt eftersom priserna ökar hela tiden så det ser riktigt illa ut, säger Bo Nilsson som är vd.

Förra året låg månadskostnaden på knappt tio miljoner kronor i energikostnader och föregående månad i år på 25 miljoner kronor.  

– Om inte kostnaderna kan bäras längre fram så kommer vi inte kunna hålla igång vår verksamhet, säger Bo Nilsson.

Påverkar den gröna omställningen

Dessutom påverkas den gröna omställningen. Företaget, som i dag använder cirka 80 procent naturgas och cirka 20 procent el till produktionen, vill på sikt använda mer el och mindre naturgas.

Ett projekt pågår just nu där företaget söker nytt miljötillstånd för att tillverka egen vätgas och på så sätt minska användningen av naturgas.

– Men med dessa skenande elpriser så blir det ett problem. Den gröna omställningen kostar pengar även vid den normala situationen och nu blir det mångdubbelt svårare, säger Bo Nilsson.

Kritisk till politikerna

Han tycker att politikerna inte gjort det som krävs när det gäller energiförsörjningen på elsidan.

– Vi har inte gjort det som behövs för infrastrukturen och det här påverkar dagens situation och våra möjligheter att åstadkomma den gröna omställningen, säger Bo Nilsson. 

Vad borde ha gjorts?

– Det borde ha satsats mer kapacitet på att tillverka elektricitet, till exempel kärnkraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.