Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marita Gustavsson, kriminalvårdschef på Borås anstalt. Foto: Foto: Dennis Franco/SVT

Stor platsbrist på svenska anstalter – Borås utökar

Uppdaterad
Publicerad

Både anstalter och häkten runt om i landet lider av platsbrist.  Nu börjar Boråsanstalten bygga nya platser som kommer vara färdiga nästa sommar.

– Det här kommer inte bara att generera platser utan också nya jobb, säger Marita Gustavsson kriminalvårdschef på anstalten.

Inom tio år vill kriminalvården öka antalet platser i Sverige med cirka 2 400 stycken. I Borås byggs det 36 nya platser på mindre än ett år.

– Det är fler dömda och det är längre straff. Det polisen och Åklagarmyndigheten gör i rättskedjan faller ut hos oss, säger Marita Gustavsson.

Fulla fängelser och häkten

Enligt kriminalvården så sitter i genomsnitt ungefär 4 000 personer i fängelse idag och många häkten och anstalter är idag fullbelagda.

Det kostar en del pengar att bygga ut, varför satsar man inte mer på dubbelbeläggningar istället? (Två intagna i varje cell, reds. anm.)

– Vi har gjort det vi kan och utökat med dubbelbeläggningar men det finns en begränsning, det handlar om luft, om brand och andra säkerhetsrisker, säger Marita Gustavsson.

Enligt Kriminalvårdschefen kommer ökningen av platserna leda till 25–30 nya jobb.

Hör mer i klippet ovan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer