Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg är nu kommenderingschef för den större polisinsatsen mot kriminella gäng i Göteborg. Foto: SVT

Stor polisinsats mot gängkriminella i Göteborg

Publicerad

Flera personer har gripits under den senaste veckan och polisen har inlett en så kallad särskild händelse mot lokala kriminella nätverk i Göteborg.
– Jag kan bekräfta att det pågår en insats mot personer som emellanåt skjuter på våra gator och torg, säger Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg till SVT Nyheter Väst.

Polisen i Storgöteborg satsar just nu extra resurser på att bekämpa gängkriget i Göteborg. Det sker med en så kallad särskild händelse, vilket innebär att polisen inrättar en särskild organisation. Något som Göteborgs-Posten var först med att rapportera om.

– Det gör vi för att samla ihop resurser från olika enheter och för att få en tydligare ledning så vi vet exakt vem som gör vad i det här sammanhanget, säger Erik Nord som är kommenderingschef för den större polisinsatsen mot kriminella gäng.

”Flera har gripits”

Enligt Göteborgs-Posten sitter tio unga män inlåsta, misstänkta för grova vapenbrott. Alla ska enligt tidningen tillhöra samma falang i gängkonflikten som pågår i Västra Frölunda. Ytterligare fem män ska också ha anhållits sedan de greps i Högsbo i går.

– Jag säger inte att GP har fel men jag säger inte att de har rätt heller. Jag vill vara lite avvaktande med att gå ut med för mycket uppgifter, men jag kan bekräfta att flera gripits och att vi gör en större lokal insats mot kriminella nätverk i Göteborg, säger Erik Nord.

SVT Nyheter har sökt kammaråklagare Niklas Högdén, som leder förundersökningen, för en kommentar men inte lyckats nå honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer