Att kolla däcken är en frivillig service som erbjuds gratis. Foto: dackrazzia.se

Årets däckrazzia är igång – här står polisen

Publicerad

Årets däckkontroller har startat i Göteborg. Syftet är att öka kunskapen om däckens påverkan på trafiksäkerheten och miljön.

Under måndagen började årets däckrazzior i Göteborg. Polisen genomför en ordinarie trafikkontroll där föraren bland annat får visa körkort och genomgå nykterhetsprov. I samband med det erbjuds bilisten en frivillig däckkontroll.

– Syftet är att informera om däckens betydelse. Och vikten av att ha rätt mönsterdjup och lufttryck. För oss handlar det om att det ska vara trafiksäkert. Dåliga däck har en stor inverkan vid olyckor, säger Malin Lundgren, verksamhetschef vid NTF Väst, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande som är en i ideell organisation.

Däckens skicka påverkar säkerheten och miljön

Däckkontrollerna erbjuds gratis och tanken förutom säkerhetsaspekten är också att göra bilisten uppmärksam på mijöpåverkan.

– Har man för lågt lufttryck slits däcken snabbare och man gör också av med mer bränsle vilket är dåligt både för ekonomin och miljön, säger Malin Lundgren.

Men huvudsyftet med däckkontrollerna är ändå trafiksäkerheten.

– Har du dåligt mönsterdjup får du en längre stoppsträcka, och det är inte ovanligt att det funnits ett samband med dåliga däck i flera trafikolyckor. Så det är allvarligt. Ett tips är att alltid ha de bästa däcken baktill om man inte kan byta alla.

”Generellt har kvinnorna sämre koll”

Däckkontrollerna sker under måndagen vid Hjalmar Brantingsplatsen och under onsdagen vid Tuvevägen/Knipplekullen. Enligt NTF har kunskapen om däcken höjts men det finns fortfarande mycket att göra.

– Över tid har det blivit bättre. Men det finns fortfarande mycket okunskap. Generellt ser vi att kvinnor har sämre koll, många säger att de tänker att deras man sköter det. Man kan ju önska att alla som kör en bil tar ansvar för sitt fordon, säger Malin Lundgren.

Fakta däckrazzia

Däckrazzian är en samverkan med bland annat polisen, Bilprovningen, Däcksbranschens informationsråd och NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande.

Rekommenderat mönsterdjup på sommardäcken är 3 mm och lagkravet är 1,6 mm.

På vinterdäcken rekommenderas 5 mm och där är lagkravet 3 mm.

Årets razzia genomförs den 27 och 29 augusti i Göteborg vid Hjalmar Brantingsgatan i anslutning till Wieselgrensplatsen den 27 augusti och på Norra Hisingen i korsningen vid Tuvevägen/Knipplekullen den 29 augusti.  

Däckrazzian startade 2004 i Sverige. Den genomförs för att öka kunskapen om däckens betydelse för trafiksäkerheten och även för miljön. Polisen genomför en ordinarie förarfordonskontroll och därefter erbjuds en frivillig däckkontroll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.