Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kristoffer Wahter Silfwerbrand, presstalesperson från räddningstjänsten, berättar att de kommer vara kvar hela helgen för att släcka skogsbranden i Bratterås i Partille. Foto: SVT

Stor räddningsinsats vid svårsläckt skogsbrand i Partille

Uppdaterad
Publicerad

Det brinner i skogen vid Lexbybergen i Partille. Räddningstjänsten är på plats med en stor insats och allmänheten uppmanas hålla sig på avstånd.

– Alla bör tänka till under helgen när det gäller eldning i skog och mark och helst avstå. I det här läget kan en liten gnista lätt starta en stor skogsbrand, säger Kristoffer Wahter Silfwerbrand, presstalesperson för händelsen.

Det var vid 17-tiden på torsdagseftermiddagen som räddningstjänsten fick larm om branden, först på fredagseftermiddagen var den under kontroll. Men det finns risk att vinden gör att den flammar upp igen och räddningstjänsten räknar med att vara kvar hela helgen.

Tvingas klättra

Branden bekämpades av både helikoptrar och brandmän. Terrängen utgjorde en utmaning då den är svårtillgänglig med stora höjdskillnader.

Röklukten kan kännas på ganska långt avstånd, enligt räddningstjänsten. Om man har obehag av lukten råder räddningstjänsten att man håller sig inomhus och stänger fönster och ventilation.

– Det är ingen fara för våra invånare eller verksamheter, det finns inga signaler om att det är någon fara utifrån hur det ser ut nu, säger Madelene Johansson, biträdande kommundirektör i Partille kommun.

Eftersläckningsarbetet pågår

Vaktahavande befäl Daniel Lyckelid, uppger under söndagen i ett pressmeddelande att branden är omringad och under kontroll. Eftersläckningsarbetet har pågått under hela helgen och insatsen beräknas troligtvis avslutas under måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.