Oljan utanför Marstrand kommer att nå kusten. Foto: Kustbevakningen

Stor risk att oljan når kusten

Uppdaterad
Publicerad

Oljeutsläppet som upptäcktes utanför Marstrand kommer sannolikt att nå kusten. Flera fartyg fortsätter under måndagen med saneringsarbetet.

Det var under söndagen som ett flera kvadratkilometer stort oljeutsläpp upptäcktes, 14 kilometer väster om Marstrand norr om Göteborg.

Tidigt under måndagsmorgonen återupptar kustbevakningen saneringsarbetet.

– Vi har flyg uppe för att kartlägga hur oljan har rört sig. Två av våra enheter åker ut nu för att fortsätta saneringsarbetet och en dansk enhet är redan på plats, säger Jennie Allard, befäl vid Kustbevakningens ledningscentral i Göteborg.

Oljan, som kommer från ett spill under en bunkring utanför Skagen, befinner sig nu cirka 20 kilometer väster om Marstrand och rör sig norrut.

Kommer att nå kusten

Klumpar kommer med stor sannolikhet att nå land.

– Tyvärr är det så. Det är omöjligt att sanera allt för klumparna sjunker och stiger och en del av den kommer att nå kusten, säger Jennie Allard.

Det är omöjligt att säga exakt var oljan kommer att landa. Det beror på strömmar och vindar.

Kustbevakningen beräknar att saneringsarbetet till havs kommer att pågå i flera dagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer