Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så ser skogen ut efter branden i Hjärtum. Foto: Privat Mikael BerglundVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stor skogsbrand i Lilla Edet

Uppdaterad
Publicerad

Två stora skogsbränder rasade utanför Hjärtum och söder om Nygård i Skiltorp, i Lilla Edets kommun under måndagseftermiddagen.

Området som brann i Hjärtum var ungefär 200 gånger 100 meter och utökades successivt under dagen. Vid 18-tiden var den mindre men fortfarande inte under kontroll.

– Det är ett område där den fortfarande sprider sig som är väldigt otillgängligt och är svårt för oss att komma fram till, säger Lars Strandh från Södra Bohusläns räddningstjänstförbund.

Förutom Lilla Edet var det enheter från Norra Älvsborgs räddningstjänstförbunds Sjuntorpsstation, Stenungsund och Surte på plats.

– Tanken var att vi skulle ha en helikopter som hjälpte oss att komma åt där det är otillgängligt men den har dirigerats om till en annan brand i kommunen, säger Lars Strandh.

Strax innan klockan 19 meddelade räddningstjänsten att branden i Hjärtum var under kontroll, men inte släckt än.

Väntar på helikopter

Branden som Lars Strandh refererar till är ännu en skogsbrand, söder om Nygård i Lilla Edets kommun.

– Den är tre gånger 400 meter och är inte under kontroll utan sprider sig. Just nu väntar vi på helikoptern och ännu en styrka är på väg för att bekämpa den från andra hållet, säger Dan Lindqvist, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg.

Inga byggnader var hotade och vid 20-tiden meddelade räddningstjänsten att även den var under kontroll.

– Den är inringad men vi kommer hålla på med eftersläckning hela kvällen och natten,  säger Johan Eklund, larm- och ledningsoperatör räddningstjänsten Storgöteborg.

Totalt var nio enheter och en ledningsenhet på plats.

Vid 05.30-tiden på tisdagsmorgonen meddelar räddningstjänsten att man fortfarande är på plats vid de båda bränderna för att förhindra att de blossar upp på nytt. Båda bränderna beskrivs som helt under kontroll men det glöder fortfarande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer