Länsstyrelsen: Stora delar av Björkö fiskehamn ett svartbygge

Uppdaterad
Publicerad

Stora delar av Björkö fiskehamn är ett svartbygge. Nu kräver Länsstyrelsen att hamnföreningen söker tillstånd i efterhand.

– De har en dom från 1929 för delar av sin hamn. Sen är det ett antal bryggor och en vågbrytare som inte har något tillstånd, säger Sandra Johansson, vattenvårdshandläggare vid Länsstyrelsen.

Sedan 1970 har det i Björkö fiskehamn tillkommit tio nya bryggor och en vågbrytare. Samtliga dessa saknar tillstånd enligt Länsstyrelsen. Björkö hamnförening hävdar att vissa anläggningar inte fordrar tillstånd.

De flesta av dessa, av Länsstyrelsen ansedda, olagliga bryggor har uppförts under 2000-talet.

– Man har inte gjort nån prövning av platsens lämplighet när man utökat. Det finns förmodligen en del naturvärden som ska beaktas här och det har man ju inte gjort när man gjort det här utan anmälan, säger Sandra Johansson, handläggare Länsstyrelsen.

Kan man säga att delar av Björkö hamn är ett svartbygge?

  – Ja, dom har ju inget tillstånd enligt Miljöbalken för flertalet bryggor, säger Sandra Johansson, Länsstyrelsen.

Avgörs i domstol

Det handlar bland annat om en gästhamnsbrygga och flytbryggor från början av 2000-talet. Dessutom en dagbrygga för Skeppshandeln och brygga på pir. I efterhand får Björkö Hamn- och Fiskareförening försöka få sitt tillstånd.

Frågan kommer nu att avgöras av Mark- och miljödomstolen. Bland annat ska domstolen ta hänsyn till om den som ansöker har skaffat sig den kunskap som behövs, med hänsyn till verksamhetens eller åtgärdens art och omfattning för att skydda människors hälsa och miljön mot skada eller olägenhet.

Vill ej låta sig intervjuas

Representanter för Björkö Hamnförening vill i nuläget inte ställa upp på en bandad intervju för SVT om att det saknas bygglov för flera byggnationer i hamnen.

– Det är problematiskt när ett ärende inte är handlagt, säger Peter Domini, ordförande Björkö hamnförening.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.