Stora Enso flaggar rött i brev till regeringen om hamnkonflikten. Foto: SVT

Stora Enso flaggar rött i brev till regeringen om hamnkonflikten

Uppdaterad
Publicerad

Stora Enso har skrivit brev till regeringen i hopp om att driva på den utdragna konflikten mellan Hamnarbetarförbundet och APM Terminals i Göteborgs hamn. Konflikten har pågått i ett år och fått stora konsekvenser för både hamnarbetarna och företagen.

Med ett brev till regeringen och infrastrukturminister Anna Johansson (S) hoppas nu Stora Ensos vd, Karl-Henrik Sundström, att man ska kunna driva på processen.  

– Vi vet att det här är en prioriterad fråga för regeringen. Brevet ska inte ses som en uppmaning utan som ett förtydligande av hur viktig hamnen är för oss på Stora Enso, säger Carl Norell, presskontakt på Stora Enso.

Den långvariga konflikten mellan Hamnarbetarförbundet och APM Terminals har enligt Stora Enso tvingat dem att styra om betydande godsflöden bort ifrån Göteborgs hamn och istället hitta alternativa transportsätt och andra utskeppningshamnar.

Skadar förtroendet

Situationen har resulterat i förseningar för Stora Ensos kunder och ökade kostnader på grund av dyrare hantering. 

– Vi hoppas att regeringen tar till sig av brevet och att man använder sig av det som argument för att driva på den här processen, säger Carl Norell, presskontakt på Stora Enso. 

Läs också: Ingen lösning på hamnkonflikten

I brevet skriver också Karl Henrik Sundström att konflikten innebär stor skada för förtroendet för Göteborgs hamn som en av Nordens viktigaste transporthamn och att om en uppgörelse inte snart nås risker man att tappa fartygstrafik från några av världens största rederier ibland annat Asien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.