Färre spelare och mindre planer i framtiden Foto: SVT

Stora förändringar inom barn- och ungdomsfotbollen

Publicerad

Från och med nästa år gäller nya nationella spelregler för barn- och ungdomsfotbollen. Allt skall anpassas efter barnen och deras utveckling, bland annat skall planstorlekarna minskas.

I helgen samlades runt 200 barn och ledare i Göteborg för att testa delar av framtidens fotboll.

Från och med 2019 sker stora förändringar. Allt skall anpassas efter barnen och deras utveckling.

– Vi anpassar det efter barnens förutsättningar och inte efter vuxenfotbollen som det varit förut, säger Patrik Gustafson på Göteborgs fotbollsförbund.

Bytt perspektiv

Man vill komma ifrån tiden då barn skulle vara som små vuxna och spela elvamannafotboll tidigt. Något som resulterade att målvakten inte nådde upp till ribban och att varje spelare kanske rörde bollen två gånger per match.

– Nu har vi bytt perspektiv och ser det helt och hållet från barnens perspektiv. Vi anpassar allt så att så många barn som möjligt kan vara delaktiga i spelet och känna glädjen, säger Mika Sankala, projektledare på Svenska fotbollsförbundet.

Planerna minskas

Det kommer att bli olika spelformer beroende på ålder. För sjuåringar innebär det spel tre mot tre, sedan ökar det. Först när man fyller 15 år får man spela elvamannafotboll.

Storleken på planen kommer även den anpassas efter åldrarna. De allra minsta kommer dessutom spela med sarg.

– Det tror vi jättemycket på. Jag tycker det är ganska smart. Vi har precis kört en del turneringar med de här mindre planerna och då ser man att precis det som man vill att killarna skall lära sig det uppmuntras genom själva spelstrukturen, säger Morten Sager, ledare i Utbynäs för pojkar födda 2008.

Nya regler

Dessutom inför man en del nya pedagogiska regler. Exempelvis skall ett lag som ligger under med fyra mål få sätta in en extra spelare för att jämna ut matchen.

Man inför även en linje som det ena laget måste backa till när det andra lagets målvakt skall sätta igång spelet. Allt för att ge spelarna en bättre möjlighet att få igång ett konstruktivt spel och inte bara tjonga iväg bollen.

– Det är skönt så att man kan rulla ut utan att de kan gå på direkt. Det tycker jag är bra, säger Harry Strid, målvakt i P08 Utbynäs.

Speltidsgaranti

Man skall även garantera speltid för alla spelare. Med en speltidsgaranti skall alla få spela minst två tredjedelar av matchtiden.

– Vi vill att fler skall spela längre. Det är vårt mål med detta, säger Patrik Gustafson på Göteborgs fotbollsförbund.

Här hittar du mer fakta

http://fogis.se/barn-ungdom/nya-nationella-spelformer/sammanfattning-av-spelformerna/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.