Foto: SVT/TT/Arkiv

Privata vårdgivare i Västra Götalandsregionen drabbades av stort it-problem

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagsmorgonen har privata vårdgivare i regionen drabbats av ett större it-haveri i det system som används för att få tillgång till journaler och att skriva ut recept.

Problemet med systemet upptäcktes under tisdagsmorgonen strax innan klockan 8 och berör alla regionens privata vårdgivare, det var Borås Tidning först att rapportera om.

– Det är ett fel som innebär att alla privata vårdgivare inte kommer åt det systemet de använder för att få tillgång till journaler, skriva ut recept med mera, säger Thomas Schulz Rohm, pressekreterare på Västra Götalandsregionen.

Felet berör även några av regionens sjukhus, men inga av Närhälsans vårdcentraler ska vara drabbade av it-felet.

Hur påverkar detta patienterna som har besök idag?

– De privata vårdgivarna kommer inte åt någonting alls, så de har det säkert jobbigt just nu.

Enligt Thomas Schulz Rohm, pressekreterare jobbar man intensivt med en felsökning av problemet med systemet, men det finns ännu ingen prognos när det kan vara åtgärdat.

– Det vi kunnat konstatera hittills är att det inte är ett dataintrång som orsakat felet.

Vid 10.30 var felet med datasystemet för de privata vårdgivarna löst. Enligt VGR:s it-avdelning låg felet i inloggningsmiljön till systemet för de privata vårdgivarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.