Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En Västtrafiksbuss fastnade vid Ugglumsleden i Sävedalen under stormen Hans. Foto: SVT

Stora översvämningar i Sävedalen – avloppsvatten flyter på gatorna

Uppdaterad
Publicerad

Stora översvämningar har drabbat Sävedalen det senaste dygnet. Avloppsbrunnar har svämmat över, och bilar har kört ner i vattensamlingar, vilket har orsakat omfattande störningar.

– Folk har inte respekt för vatten, säger Monica Daxler, samhällsbyggnadschef i Partille kommun.

Ugglumsleden är vattenfylld och avstängd, liksom flera underfarter och viadukter. Kommunen arbetar febrilt med avspärrningar för att undvika fara för liv och hälsa. Trots detta har flera räddningsinsatser krävts och blandannat fastnade en Västtrafikbuss på Ugglumsleden.

– Vi har fått rädda folk i bilar som kört förbi avspärrningarna. Man har svårt att avgöra hur djupt det är, så folk chansar, säger Monica Daxler, samhällsbyggnadschef i Partille kommun.

Avloppsvatten och toalettpapper

Hon förklarar att översvämningarna beror på flera orsaker, som ett överbelastat avloppssystem och bäckfåror som blir översvämmade. Invånare har även vittnat om att avloppsbrunnarna är så överfulla att avloppsvatten och toalettpapper har flutit omkring.

– Nu hoppas vi att det inte regnar mer. Då kommer vattnet att sjunka undan inom tre dagar. Men när vattnet sjunker undan kan det skada vägar och konstruktioner, säger Monika Daxlar.

Inga personskador eller vattenfyllda källare har rapporterats in i det drabbade området i Sävedalen.

Vässtrafikbuss körde fast

Många förbipasserande reagerade på den Vässtrafikbuss som fastnat i vattenmassorna. Bussen ska ha fastnat under onsdagsmorgonen och de två passagerare som befann sig ombord kunde evakueras.

Bussen bärgades från platsen under torsdagseftermiddagen, när vattnet sjunkit undan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.