Daniella Karlssons bilförsäkring skulle bli billigare om hon flyttade från Biskopsgården. Foto: SVT/Fredrik Sandberg TT

Prisskillnad för bilförsäkringen – beroende på var du bor

Uppdaterad
Publicerad

Det skiljer drygt 3 400 kronor mellan den billigaste och dyraste försäkringspremien för samma bil, utifrån vilken ort ägaren bor i. SVT Nyheter Väst har jämfört kostnaden på försäkringspremier för en vanlig familjebil, och skillnaderna var stora.

Om du och din kompis är lika gamla, tog körkort samtidigt och äger likadana bilar, varför betalar hon då mindre för sin bilförsäkring än du? Du hade säkert inte varit förvånad över det om du hade haft en större bil med många hästkrafter eller om du hade tagit körkort senare än henne. Men om nu de flesta förutsättningar är desamma, varför kan det då skilja nästan 50 procent i kostnad för bilens försäkringspremie?

Det spelar roll var du bor

SVT Nyheter Väst har tittat på hur stora prisskillnader det blir på en bilförsäkring beroende på var man bor. Vi tog fram uppgifter på vad en helförsäkring kostar för en sex år gammal bil, en Skoda Octavia. Ägaren är påhittad, en man/kvinna som är 40 år gammal och som tog körkort 1997. I priserna vi har fått ingår inga rabatter, något som man normalt får om man tecknar flera olika försäkringar hos samma bolag.

Tusenlappar i skillnad

Vi bad Trygg-Hansa ta fram uppgifter på vad en helförsäkring för bilen kostar på flera olika adresser i Göteborgsområdet. Billigast blev det för den bilägare som bor på Hönö i Öckerö kommun. Där kostar bilförsäkringen 7.257 kronor per år. Dyrast i vår undersökning blev försäkringspremien på Hisingen, i Biskopsgården, där den kostar 10.696 kronor per år. Prisskillnaden är hela 3.439 kronor per år för samma bil och förare.

Bilägare förvånade

När vi pratar med några boende i Biskopsgården blir de förvånade över prisskillnaden.

– Ja, jag är faktiskt förvånad över att det är så stor skillnad. 50 procent låter inte logiskt, säger Daniella Karlsson.

– Vad ska jag säga? Det är ganska mycket pengar, säger Amir Grebovic och fortsätter.

– Biskopsgården är ett speciellt område i staden. Andra kallar det för farligt.

LÄS MER: Krafttag mot brottslighet i Biskopsgården ger resultat

Mikael Brandt bor i Biskopsgården och stannar till med sin bil vid Vårväderstorget.

Har du själv som bor här råkat ut för åverkan eller stöld ur bilen?

– För många år sedan försökte man ta min bil. Då hade jag en äldre bil som var lättare att stjäla, säger Mikael Brandt.

LÄS MER: Dela bil med grannen – ingen succé

Förklaringen till de stora geografiska prisskillnaderna beror på mängden skador i respektive område.

– I de här fallen är det uteslutande skadestatistiken, vårt historiska skadedata, som säger att här har vi haft flera typer av skadehändelser. Det kan vara alltifrån stölder och skadegörelse till kollisioner och bränder. Det hela sammantaget gör att vi har en högre premie i de här områdena, säger Stefan Brala, specialist motorförsäkringar Trygg-Hansa.

Jämför priset

Om man tycker att försäkringspremien för bilen är för hög rekommenderar Stefan Brala bilägaren att se över valet av bil, öka självrisken för att få ner premien och jämföra priset hos olika försäkringsbolag.

– Premierna bygger på de historiska skadedata som vi som försäkringsbolag har. Den kan skilja från ett försäkringsbolag till ett annat. Alla försäkringsbolag baserar premien på deras egen skadestatistik, säger Stefan Brala.

Byt bostadsort

Ett lite mer drastiskt alternativ för att sänka kostnaden för bilförsäkringen är att flytta till ett område där det skadas färre bilar.

Vad ska du göra framöver då?

– Jag ska flytta till Öckerö, säger Daniella Karlsson.

Ska du verkligen det?

– Ja.

Trygg-Hansa har på uppdrag av SVT Nyheter Väst tagit fram siffror på hur mycket det kostar att försäkra en Skoda Octavia från 2011. Det är en vanlig familjebil med en bensinmotor på 122 hk. Ägaren är 40 år och har haft körkort i 20. Den årliga körsträckan är 1500 mil. Priset för en helförsäkring i sex olika områden blev följande:

Hönö (Öckerö): 7.257 kr/helår

Heden (Göteborg): 7.998 kr/helår

Bögatan (Göteborg): 8.077 kr/helår

Bergsjön (Göteborg): 10.476 kr/helår

Hammarkulletorget (Göteborg): 9.084 kr/helår

Biskopsgården (Göteborg): 10.696 kr/helår

Skillnaden i pris mellan det dyraste och billigaste området är 3 439 kr. Försäkringspremierna är framtagna utan några rabatter. Det är vanligt att försäkringsbolagen ger rabatter på upp till 20 % om man samlar flera försäkringar hos samma bolag.

Även försäkringsbolaget Folksam har tagit fram kostnaden för försäkringspremier i motsvarande områden. Där är skillnaden mellan det dyraste och billigaste området 2.497 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.