– Jag betalar 230 kronor för tre månader och det är ju en del. Vi ungdomar har inte den ekonomin så det känns lite mycket, säger Moa Olsson i Halland.
– Det är orättvis att jag betalar 25 kronor och hon 230, det är ju samma p-piller, säger Malin Ahlberg i Västra Götaland.
Klasskompisarna Moa och Malin äter alltså samma p-piller som är av den nyare sorten och som inte påverkar kroppen lika mycket som de äldre och som visat sig fungera bra för de allra flesta. Men Moa som bor i Halland betalar över 200 kronor mer än Malin som bor i Västra Götaland. Politikerna i de olika landstingen har valt att subventionera helt olika. I Halland har man dessutom valt att inte alls subventionera den nyare sortens p-piller.
– Jag tycker att det är väldigt orättvist, säger Maria Boman som är verksamhetschef på ungdomsmottagningen i Kungsbacka. Det känns som att våra ungdomar i Halland diskrimineras i viss mening. Det kan få följder som vi inte kan se nu. Det kan också bli en klassfråga, vilka som har råd och vilka har inte råd.
Vår granskning visar att det inte bara är mellan Västra Götaland och Halland som det är stora skillnader på subventioneringen av p-piller. Det skiljer sig rejält åt över hela landet. I Stockholm betalar man 30 kronor för tre månaders p-piller upp till 22 års ålder. I Västerbotten är det inte subventionerat överhuvudtaget, medan det i Skåne är helt gratis tills man fyller 20.
– Jag tycker att Halland, som är en ungdomstät kommun med 50 procent kvinnor inte visar vad det är värt att ge ungdomarna den valmöjligheten. Jag tycker det visar på att man inte värdesätter dessa unga kvinnornas sexuella hälsa på samma sätt som i Västra Götaland, säger barnmorskan Erica Cedervret.
Reporter: Johanna Andersson