Ska du ut på isen? Lyssna på Per-Göran Tenbrinks bästa tips! Foto: SVT

Stora skillnader i isens tjocklek i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Isen har lagt sig på flera håll i västområdet men det är stora variationer i tjockleken och på sina håll kan det vara förrädiskt.

Per-Göran Tenbrink, ordförande i Långfärdsskridskoklubben Sjuskäret i Sjuhärad, går med försiktiga steg ut på Ramnasjön i Borås och hackar med ispiken framför sig.

Isen är tunn och knakar under hans fötter. Särskilt orolig för att ramla i är han dock inte. Som erfaren skridskoåkare har han gått igenom många gånger och är något av en expert på att ta sig upp.

Kunskapen viktigast

Förutom ispiken har han isdubbar, lina, ryggsäck som fungerar som flythjälpmedel och dessutom en torrdräkt som gör att han kan ligga lång stund i det kalla vattnet innan det blir fara för livet. Och med kunskap och rätt utrustning behöver man inte vara rädd enligt Per-Göran Tenbrink.

– Det finns inga säkra isar men det finns inga farliga isar heller utan det är kunskapen om hur man är på isen som är det viktiga, säger han.

Per-Göran Tenbrink mäter tjockleken på isen och konstaterar att den är 35 millimeter tjock, fem millimeter för lite enligt hans bedömning. När han går in mot land blir det tydligt. Hans fot går igenom och han ramlar omkull. Någon större dramatik blir det dock inte. Det är grunt och han skrattar till och förklarar att isarna ofta är tunnare närmare land.

Snön ställer till det

Men även om Ramnasjön än så länge inte passar sig för skridskoåkning så finns det isar som gör det.

– Isläget är skakigt, det är blandat. Vi hade lite isar som vi kunde åka på men så kom det snö och då fryser isarna långsammare, säger Per-Göran Tenbrink.

Under söndagen avled en man efter att ha fallit genom isen i Ulricehamn. Enligt Per-Göran Tenbrink var det flera personer som åkte på samma sjö utan problem och det visar hur stora skillnader det kan vara i tjockleken.

– Isen kan vara fem, sex centimeter tjock och tio meter längre bort kan det vara två centimeter och då ramlar man i. Har man ingen utrustning med sig då så kommer man inte upp, säger han.

Så vad ska man tänka på?

– Utrustning och sällskap. Man ska inte gå ut ensam. Det är många vinterfiskare som plurrar när de är ute ensamma och man bör vara minst två för att ge sig ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.