Stephan Ehlers, medicinsk rådgivare, berättar att skillnaderna i uttagen av adhd-läkemedel finns i hela landet. Foto: TT/SVT

Uttagen av ADHD-läkemedel skiljer sig stort i Västra Götaland

Uppdaterad
Publicerad

Det kan skilja sig över tio procentenheter mellan hur mycket adhd-läkemedel som hämtas ut till barn mellan 10-17 år i Västra Götalands olika kommuner.

– Att det varierar så mycket måste man se som ett problem. Det ska det inte göra, säger Stephan Ehlers, medicinsk rådgivare på Enheten för kunskapsstöd för psykisk hälsa, Västra Götalandsregionen.

Den vanligaste typen av adhd-medicin är ett centralstimulerande och amfetaminliknande läkemedel. Skillnaderna mellan hur mycket läkemedel som hämtas ut till barn mellan 10-17 år i Västra Götalands län är stora. Även i de flesta av Sveriges andra län är det skiljer det sig mycket mellan kommunerna.

– Det här är ett mönster som vi sett sedan många år tillbaka. Egentligen vet ingen vad det beror på men det finns ett antal olika förklaringsmodeller, säger Stefan Ehlers. 

Han menar att den troligaste orsaken är att verksamheterna har olika rutiner för hur de bedömer diagnoser och insättning av läkemedel.

– Där måste vi hjälpa till och se till att de lägger ribban så lika som möjligt, fortsätter Stephan Ehlers.

Stor skillnad mellan Tranemo och Karlsborg

I Tranemo kommun hämtade 1,7 procent av pojkarna och 1,6 procent av flickorna ut adhd-medicin förra året. I Karlsborg är samma siffra 12 procent bland pojkarna och 4 procent bland flickorna.

Varför är den här variationen av läkemedelsuttag problematisk?

– Det ska verkligen finnas skäl att förskriva läkemedel, särskilt den här typen. Dessa läkemedel är inget som man tar under en kort period utan oftast under flera år eller kanske under hela uppväxten. Då ska det verkligen vara befogat att läkemedlet behövs, säger Stephan Ehlers.

Uttag av adhd-läkemedel 2017

Andelen (%) barn 10-17 år med minst ett uttag av något adhd-läkemedel:

Hela landet: Pojkar 5,6/Flickor 2,6

Västra Götalands län: Pojkar 4,8/Flickor 2,1

Karlsborgs kommun: Pojkar 12/Flickor 4

Tranemo kommun: Pojkar 1,7/Flickor 1,6

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.