Stora trafikstörningar att vänta – så tar du dig fram i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

64.000 löpare ska springa runt genom sta'n under lördagen. Och omkring 200.000 personer ska titta. För dig som ska åka bil eller kollektivtrafik kan det innebära stora bekymmer. SVT sammanfattar avstängningarna och några tips för att ta dig fram här

Hela banan

Längs hela banan för Göteborgsvarvet kommer det att vara mycket folk, och dessutom avstängningar av intilliggande gator. Avstängningarna kommer att ske etappvis mellan 11 och 19, meddelar Göteborgs stad på sin hemsida.

Högsbo/Kungsladugård

Göteborgsvarvet startar och slutar i området. Hela Margretebergsgatan, där starten går, stängs av mellan Dag Hammarsköldsleden och Kungsladugårdsgatan från 08 på morgonen till 19.15 på kvällen. Samma tider gäller för Slottsskogsgatan mellan Högsboleden och Skytteskogsgatan där det också är avstängt. Göteborgs stad skriver att man rekommenderar ”gång- och cykelbana på den östra sidan av Dag Hammarskjöldsleden – Änggården – Per Dubbsgatan och omvänt.”

Slingan för Göteborgsvarvet Foto: Göteborgs stad

Älvsborgsbron

Begränsad framkomlighet gäller hela dagen. Räkna också med att en del bilar kör extra långsamt för att passagerare vill fotografera löpare på bron.

Hisingen

Hela Östra Sannegården är avstängd mellan 13 och 18. Under den tiden kommer det inte gå att ta sig ut ur området med bil. Göteborgs stad rekommenderar därför boende att se till att parkera bilar utanför avspärrningarna om man tänkt använda sig av bil under dagen.

Göta älvbron

All biltrafik över bron är avstängd för den som ska mot Centrum. Åt andra hållet går det att köra. Avstängningarna gäller från 11 till 17.30. Göteborgs stad rekommenderar den som ska cykla eller gå över bron att ta den östra sidan av bron, för att undvika alla löpare. Du som cyklar/går bör också tänka på att det byggs en hel del vid Frihamnen. Därför är det klokt att välja den östra sidan av vägen redan vid Hjalmar Brantingsplatsen.

Haga/Övre Husargatan

Bor du i Haga så tar du dig lättast hem via Järntorget. Övre Husargatan stängsnämligen av från klockan 12.30. Avstängningen gäller från Linnéplatsen i riktning mot Vasagatan. Den bilburna trafik leds om via Linnégatan. Den som cyklar eller går rekommenderas att välja Övre Husargatan från Skanstorget och upp mot Linnéplatsen.

Centrum

Östra Hamngatan går inte att passera över medan loppet pågår. Så glöm den. Kommunen rekommenderar istället promenadsugna att gå till Lilla Bommen eller operan, och sedan över Torsten Henrikssons gångbro. Ett av de säkraste sätten att ta sig fram kring kanalen under dagen är faktiskt att ta Paddan, som kör skytteltrafik mellan Lejontrappan och Drottningtorget under stora delar av dagen.

Avenyn är såklart också avstängd och Vasagatan likaså, men arrangörerna har skapat så kallade gångslussar på olika platser där det väntas röra sig många ”civila”.

Kollektivtrafiken

Det är en underdrift att säga att kollektivtrafiken berörs av Göteborgsvarvet. 8 spårvagnslinjer, 15 busslinjer och 107 (!) buss- och spårvagnshållplatser påverkas av löparfesten. Av naturliga skäl är det svårt att sammanfatta allt i den här nyhetsartikeln. Läs därför mer på Västtrafiks hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.