Soldiers of Odin startades i Finland av den finske nazisten Mika Ranta. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Soldiers of Odin” i slagsmål i centrala Göteborg

Publicerad

Ett stort slagsmål utbröt i centrala Göteborg under natten. Enligt polisen har medlemmar från det så kallade medborgargardet ”Soldiers of Odin” anmält att de blivit attackerade.

Det är oklart exakt hur många som deltog i bråket som inträffade vid Järntorget i centrala Göteborg under natten.

– Vi har uppgifter om allt ifrån ett tiotal till ett 40-tal personer. Det var personer från gruppen Soldiers of Odin som berättar för oss att de blev utsatta, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesman.

Gruppen har enligt polisen högerextrema åsikter och medlemmarna ska ha haft jackor med märken på. De genomför regelbundet ”nattvandringar.” Detta provocerade förbipasserande, som ska ha börjat följa efter Soldiers of Odin-medlemmarna. Vad som hände sedan är svårt att reda ut.

– En person ska ha blivit sprejad med något i ögonen, pepparspray eller liknande. I övrigt behövdes ingen föras till sjukhus, säger Christer Fuxborg.

Liknande händelser i Uppsala

I centrala Uppsala samlades en annan grupp som sade sig tillhöra samma nätverk för en nattvandring.

– Det var ett tiotal av dem som kom hit och skulle nattvandra och de i sig var väl inte något större problem. Det som kunde ha blivit ett problem är att vi hade 20—30 från vänsterfalangen som anslöt sig och ville ställa till gräl, säger Nina Dahlström, vakthavande befäl vid Uppsalapolisen.

Nazist startade

Soldiers of Odin har tidigare genomfört patrulleringar i bland annat Borlänge, Trelleborg och Stockholm. Nätverket startades i Finland av den finske nazisten Mika Ranta. Flera av dess svenska medlemmar är dömda för grova brott och har nazistiska sympatier, visar en granskning som tidningen Expo har gjort.

Organisationens svenska talesperson förnekar att det finns någon högerextrem koppling i Sverige:

– Vi har inte någon åsiktsregistrering i vår organisation. Den är helt politiskt oberoende, vi struntar i folks politiska åsikter, har Mikael Johansson tidigare sagt till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer