Hashim Hashim, professor i urologi samt rubriker om slyngoperationer från brittisk press

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är en handfull kvinnor per år som slyngopereras i Storbritannien, säger Hashim Hashmi som är professor i urologi i Bristol. Foto: SVT/Kollage

Storbritannien har slutat med användning av plastslyngor

Publicerad

Flera länder har slutat med slyngoperationer efter att kvinnor slagit larm om svåra komplikationer.

– Vi erbjuder framförallt andra alternativ istället, säger Hashim Hashim som är professor i urologi i Bristol.

I Storbritannien avbröts användandet av plastslyngor vid inkontinensoperationer år 2018. Flera utredningar tillsattes för att komma med nya riktlinjer för behandling av urinläckage.

Ett upprop där opererade kvinnor vittnade om smärta skapade en intensiv debatt och bidrog till begränsningarna.

Slyngornas offer – SVT granskar operationer mot inkontinens

– Vad Storbritannien har gjort är att man faktiskt har sagt stopp. Vi slutar med dessa ingrepp och vill se data och se vad som händer. Man vill behandla kvinnor som farit illa.

Nu ska andra behandlingar och metoder erbjudas först och bara vid särskilda omständigheter opereras plastslyngor in.

– Det är en handfull kvinnor per år som opereras, säger Hashim Hashmi.

Tre andra alternativ

När brittiska kvinnor söker hjälp för inkontinensproblem ställs idag högre krav på knipövningar och sjukgymnastik. Sedan erbjuds främst tre andra alternativ – istället för klassisk TVT-operation.

– Då är det antingen fillers som ger en förbättring under några år. Eller operationen kolposuspension som tidigare var den mest använda metoden och nu kan göras med titthålskirurgi. Det tredje alternativet är en slyngoperation med kroppseget material. Vi gör alltså en slynga av bindväv från patientens kropp, säger Hashim Hashim.

Opererar ut 50 slyngor per år

Efter restriktionerna i Storbritannien startades nio specialistcenter som tar emot kvinnor som har fått problem efter inkontinensoperationer. Hashim Hashim jobbar vid ett av dessa i Bristol och opererar bland annat ut slyngor.

– Kvinnorna har främst smärtor i underlivet och vi har ett team med olika kompetenser som kan hjälpa till. Bland annat fysioterapeut och det första steget är inte att ta ut nätet. I snitt opererar kliniken ut 50 slyngor per år, säger han.

Socialstyrelsen i Sverige skriver i en rapport att ”dessvärre finns ännu ingen strukturerad uppföljning av de ingrepp som utförs efter komplikationer av gynekologisk kirurgi senare än efter ett år”

Myndigheten vill idag inte svara på frågor i en inspelad intervju förrän en pågående utredningen är klar.

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) har avböjt intervju.

Vad är kolposuspension?

Detta ingrepp kan göras genom titthållsoperation eller via ett buksnitt. Målet är att inifrån upptill i buken hänga upp och stabilisera urinröret via stygn som fäst mot bäckenbenet.

Källa: Karolinska universitetssjukhuset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slyngornas offer – SVT granskar operationer mot inkontinens

Mer i ämnet