Tillslagen gjordes på sju platser runtom i södra Sverige för att säkra bevis. Nu ska förhör hållas. Foto: Unsplash

Stort polistillslag mot piratkopierade mobiltillbehör

Uppdaterad
Publicerad

Efter en samordnad polisinsats på flera sydsvenska orter har uppemot 25 000 produktkopior beslagtagits.

Nationella operativa avdelningens, Noa:s, grupp mot immaterialrättsliga brott hade planerat insatsen sedan i höstas förra året. Klockan 10 under tisdagsmorgonen slog poliser från region Väst, Öst och Syd till på sju platser i Göteborg, Småland och Blekinge. Resultatet: cirka 25 000 misstänkt intrångsgörande laddare, hörlurar och kablar för mobiltelefoner och surfplattor.

– Det här är ett av de största beslagen som gjorts någonsin, säger Paul Pintér, nationell samordnare för immaterialrättsbrott vid Noa, och tillägger att allt gick lugnt till.

Kan vara livsfarliga

Nu ska den stora mängden material gås igenom och förhör med de misstänkta hållas. Till skillnad från andra immaterialrättsbrott, där den komplicerade lagstiftningen kan göra det svårt att väcka åtal, tror Paul Pintér inte att det kommer att vara några problem i det här fallet.

– Det handlar om så pass stora mängder produkter som kan vara livsfarliga att använda. Lagtexten kräver att det finns någon form av allmänpreventivt syfte för att det ska bli ett åtal, säger han.

”Måste bort från marknaden”

Paul Pintér anser att det allvarligaste med det här brottet är att den som köper tillbehören kan utsätta sig själv och andra för stora risker.

– De är produkter som inte uppfyller kraven för elsäkerhet, som kan överhettas och i värsta fall orsaka bränder. Det är viktigt att de försvinner från marknaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.