En vajer som hållit upp en elstolpe kördes sönder av en traktor. Vajern har sedan flugit upp och träffat en fasledare i stolpen, vilket orsakat onsdagens stora strömavbrott. Foto: Ellevio

Traktor orsakade stort strömavbrott i Göteborgsområdet – tiotusentals drabbades

Uppdaterad
Publicerad

En traktor med uppfälld griparm körde in i en elledning på onsdagen. Resultatet blev ett omfattande strömavbrott i Partille, Härryda och Mölndal med tiotusentals drabbade kunder.

Enligt räddningstjänsten inträffade strömavbrottet kl 10.26 på onsdagsförmiddagen. Mölndals energi uppger att samtliga deras 23 000 kunder drabbades.

Privatpersoner som kontaktade SVT Nyheter Väst vittnade om att Mölndals stadsbibliotek hade totalt strömavbrott.

Traktor orsakade avbrottet

Ellevio som ansvarar för det regionnät som förser bland annat Mölndals energi med el kunde konstatera att en olycka med en traktor var orsaken till strömavbrottet.

– Det var en traktor med en griparm som den har fällts upp och sedan kommit åt elledningen. Det är en typ av mänsklig faktor som inte går att förebygga, säger Jesper Liveröd, presschef på Ellevio.

Olyckan inträffade i Mölndal

Olyckan med traktorn inträffade i Åbrå söder om Mölndal. Föraren ska ha klarat sig utan fysiska skador.

Hur sårbart är detta när en traktor kan orsaka ett så stort strömavbrott?

– Vi kan inte garantera hundra procent säkerhet från fel och brister, inte minst det här som är en mänsklig faktor, säger Jesper Liveröd.

Vid lunchtid meddelade Ellevio att så gott som alla kunder hade fått strömmen tillbaka.

Så funkar elnätet:

Transmissionsnätet (tidigare kallat stamnätet)

Det här nätet transporterar el från de stora elproducenterna till de regionala distributionsnäten. Här transporteras el med mycket hög spänning, 400 eller 220 kilovolt.

Distributionsnätet

Det här nätet används för att föra elen vidare från transmissionsnätet och består av regionnät och lokala nät.

Regionnäten

De här näten transporterar elen vidare ut i loaklnäten. Regionnäten ägs av stora elnätsföretag. Här används en spänning på 130 kilovolt.

Det var i ett av de här näten som elavbrottet uppstod under onsdagen.

Lokalnätet

Här transporteras elen sista biten ut till elanvändarna. Spänningen sänks här till 230 volt som är det vi använder i våra uttag i hemmen.

Källa: Svenska kraftnät

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.