Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dennis Martinsson är lektor i rättsvetenskap på Stockholms Universitet. Hör honom berätta om man får döda i en nödvärnssituation och vilket straff den åtalade 22-åringen kan förvänta sig. Foto: SVT

Straffrättsexperten om att döda en angripare i självförsvar

Uppdaterad
Publicerad

Nödvärnsrätt handlar om att det kan vara tillåtet att använda våld eller hot mot en angripare, som annars skulle vara olagligt. Men i vilka situationer får man använda så mycket våld att någon dör? Hör Dennis Martinsson, lektor i straffrätt på Stockholms Universitet, förklara i klippet.

Under fredagen faller domen i det omtalade Ulricehamnsfallet. Där knivhöggs två unga män till döds efter att ha brutit sig in en lägenhet. En 22-åring står åtalad för dråp i två fall. Under rättegången har en stor del handlat om hur mycket våld 22-åringen hade rätt att utöva.

Hävdar nödvärnsexcess

Den åtalade 22-åringens försvarsadvokat Mia Sandros har yrkat på att det hennes klient har gjort ska bedömas som nödvärnsexcess.

– Det handlar om att domstolen ska titta på hur den som var i en nödvärnssituation upplevde situationen och då kan domstolen anse att det finns belägg för att man ska gå fri från ansvar, säger Daniel Martinsson om hur begreppet nödvärnsexcess används.

Hör Dennis Martinsson förklara mer om nödvärnsrätt i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.