Foto: TT

Strandhäll kritiserar styret av den västsvenska vården

Publicerad

Socialminister Annika Strandhäll (S) befann sig i Göteborg på måndagen. Hon besökte krisdrabbade Sahlgrenska universitetssjukhus, och passade på att rikta skarp kritik mot det moderata styret av vården i Västra Götaland.

SVT Nyheter Väst har tidigare rapporterat om den ekonomiska krisen på Sahlgrenska universitetssjukhuset. På måndagen besökte socialminister Annika Strandhäll (S) Göteborg för att prata om regeringens vårbudgetproposition och för att besöka sjukhuset.

– Det viktigaste i den här propositionen är att vi satsar ytterligare 600 miljoner som fördelar sig per kapita ut till landstingen. Tanken är att förstärka inför sommaren, öka tillgängligheten och korta köerna i vården, säger hon.

”Åtgärderna har låg trovärdighet”

Camilla Waltersson Grönvall, riksdagsledamot och socialpolitisk talesperson för Moderaterna är kritisk till förslaget.

– Jag tycker att de åtgärderna har låg trovärdighet. Var och en förstår att det finns oerhört små möjligheter att inför den kommande sommaren kunna se effekter av detta, säger hon.

100 anställda kräver fler vårdplatser

På det krisdrabbade Sahlgrenska universitetssjukhuset gick 100 anställda i förra veckan ut med ett upprop där man kräver fler vårdplatser, något som Annika Strandhäll också pratade om vid sitt besök i Göteborg.

– När jag träffade personalen på sjukhuset var det uppenbart att man känner en oro över hur man ska klara verksamheten. Istället för att prata om hur man ska rigga för sommaren, så aviserar politikerna i Västra Götaland neddragningar på 300 heltidstjänster, och då får det förödande effekter för arbetsmoralen, säger Annika Strandhäll.

Kritiserar den moderata ledningen

Hon riktar skarp kritik mot Moderaterna, som hon menar bär ett stort ansvar för att vården i Västra Götaland inte håller den kvalitet som den borde göra.

– Det som personalen ger uttryck för är att man inte har någon långsiktighet, utan att man år efter år ger sjukhusen för lite pengar, samtidigt som man kräver att de gör mer. Det är inte hållbart och därför vill vi skjuta till de här pengarna, säger hon.

”Bör var mer självrannsakande”

Camilla Waltersson Grönvall anser att kritiken är missriktad och att Socialdemokraterna bör vara mer självrannsakande. Hon hänvisar bland annat till statistiken för tillgänglighet, där hon menar att Västra Götaland har visat goda siffror.

– Tittar man på statistiken över landet, där 15 av 21 landsting styrs av socialdemokrater och där vi har dubblerade köer inom sjukvården och tredubblade köer till BUP, då bör man rikta kritiken internt istället, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer