Consolis Strängbetong i Herrljunga varslar 73 anställda om uppsägning. Foto: Consolis Strängbetong

Strängbetong varslar ett 70-tal i Herrljunga

Uppdaterad
Publicerad
Consolis Strängbetong i Herrljunga varslar 73 anställda om uppsägning. Det gick företagsledningen ut med under torsdagseftermiddagen.
– Man känner verkligen med de här personerna som får det här tråkiga beskedet i dag, säger Kent Blom, chef produktion Strängbetong.

Företaget, som har 120 anställda, producerar betongelement till trappor och väggar. Nu varslas 73 anställda om uppsägning från produktionsanläggningen i Herrljunga.

– Orsaken är en vikande beläggning i fabriken. Det betyder att vi har mindre att göra i de sju svenska fabrikerna i dag, säger Kent Blom till SVT Nyheter Väst.

Kent Blom, chef produktion Consolis Strängbetong i Herrljunga.

Varslet innebär att mer än hälften av de anställda varslas om uppsägning.

I slutet av mars

– Vi får ju se vad som blir utfallet efter de fackliga förhandlingarna som kommer att påbörjas inom kort. Varseltiden är fyra månader så ingen tvingas gå innan den sista mars, säger han.

Enligt honom kommer de anställda som blir kvar i fabriken att få rikta in sig på tillverkning av trappor i framtiden. Företaget har totalt 1100 anställda i landet.

– Det är jättetråkigt för våra anställda och för orten Herrljunga. Vi är en stor arbetsgivare här, avslutar Kent Blom.

”Det kom som en chock”

Enligt IF Metalls klubbordförande, så var dagens besked ingenting som de anställda visste något om i förväg.

– Det kom som en chock, det är ledsamt och jag har inte hunnit smälta det här ännu. Man har ju hört rykten om att betongbranschen är på väg ner, men det här visste vi inte om, säger Patrik Håkansson, IF Metalls klubbordförande på Strängbetong i Herrljunga.

Han kan inte säga något mera i nuläget, utan hänvisar till de fackliga förhandlingarna som först måste komma i gång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer