De intagna på Tidaholmsanstalten strejkar, men anstaltschefen har svårt att möta kraven på bland annat kioskutbudet. Foto: SVT och PRIVAT

Intagna strejkar på Tidaholmsanstalten – kräver kvarg och frukt

Uppdaterad
Publicerad

Sedan en dryg vecka strejkar ett nittiotal intagna på Tidaholmsanstalten. Orsaken: Missnöje med maten och utbudet i kiosken.

Strejken kan leda till varningar som påverkar möjligheten till villkorlig frigivning. Och enligt anstaltschefen är det svårt att göra något åt kraven.

Maten på Tidaholmsanstalten lagas i det egna centralköket. Den anses helt enkelt inte vara tillräckligt god.

Men missnöjet gäller även utbudet i kiosken.

– Det som är skillnaden är att det nu skett en nationell upphandling, för att utbudet ska vara likadant på alla anstalter i Sverige. Tidigare gjordes lokala avtal. Men nu skickas allt från ett centrallager i Örebro. Det gör att vi inte längre kan ha färskvaror på samma sätt, säger anstaltschefen Magnus Östlund.

Ingen färsk frukt

Klagomålen gäller just att de intagna inte längre kan köpa sådant som kvarg eller färsk frukt i kiosken.

– Allt som kräver en obruten köldkedja funkar inte längre, konstaterar Magnus Östlund.

Eftersom upphandlingen skett centralt och nationellt säger anstaltschefen att han inte äger frågan, och alltså knappast kan göra något åt den.

De intagna har arbetsplikt, men vägrar alltså sedan någon vecka att gå till ”jobbet”. Än så länge påverkar strejken inte de åtaganden anstalten har gentemot sina beställare.

– Men om aktionen sträcker sig väldigt långt i tiden kan det förstås påverka våra kundrelationer, säger Magnus Östlund.

Riskfylld strejk

Strejken är dessutom allt annat än riskfri för de intagna.

– Det finns ett sanktionssystem. Om man bryter mot våra regler kan man få en varning. I samband med att det kan bli aktuellt med villkorlig frigivning tittar man just på sådant som hur många varningar personen fått, vad de gällt, hur långt tillbaka i tiden de ligger med mera. Allt det där kan  leda till att man får sin villkorliga frigivning senarelagd, säger Magnus Östlund.

De strejkande kan alltså att få dras med maten och det nuvarande kioskutbudet längre än om de fortsatt jobba.

Magnus Östlund hoppas att frågan snart är löst.

– Vi har en bra dialog med företrädare för de intagna. Vår målsättning är att de intagna ska gå tillbaka till jobbet så fort som möjligt, säger han.

Stort missnöje

SVT Nyheter Väst har varit i kontakt med en av de intagna på Tidaholmsanstalten. Han säger att maten under mycket lång tid varit under all kritik.

– Den är näringsfattig och osmaklig. En rätt kan vara couscous med ett stekt ägg. Och portionerna skulle inte ens mätta en åttaåring!

Enligt den intagne – som vill vara anonym – har många intagna tappat mycket i vikt, och några har fått akuta magproblem. När man försökt påtala problemen med anstaltsledningen har svaret varit ”Vi ska prata med köket” – men ingenting har hänt. Att utbudet i kiosken förändrades var droppen som fick bägaren att rinna över.

– Tidigare kunde vi köpa burkmat och frysta livsmedel från kioskhandlaren. Så när maten var som värst kunde vi komplettera själva. Men nu säljer kiosken bara sötsaker, snus och tobak. Och det vi jobbar med är tufft fysiskt, så vi behöver riktig mat, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.