Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karl-Henrik Rosberg, ombudsman för IF Metall, hoppas att Tesla ska införa kollektivavtal. Foto: Moa Roos/SVT

Strejkvarsel på Teslas verkstäder

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagsförmiddagen gick IF Metall ut med varsel om total arbetsnedläggning på alla Teslas verkstäder i Sverige. I Göteborg rör det sig om runt 30 anställda.

– Vi vill att de som jobbar ska ha kollektivavtal, säger Karl-Henrik Rosberg, ombudsman på IF metall i Göteborg.

I över fem års tid har fackförbundet IF Metall arbetat för att anställda på Teslas verkstäder i Sverige ska få kollektivavtal. Men utan framgång. Nu hotar IF Metall med strejk från den 27 oktober på alla verkstäder i Sverige.

– Från och med nästa fredag kommer våra medlemmar lägga ned allt arbete, säger Karl-Henrik Rosberg.

Karl-Henrik Rosberg berättar att att de kommer hålla i strejken så länge Tesla inte inför kollektivavtal. Under tiden kommer alla medlemmar i IF-Metall få en konfliktersättning som motsvarar deras lön.

– IF-Metall har god ekonomi, så vi är redo att strejka i flera månader om det behövs, säger han.

Fem år utan kollektivavtal

I fem år har IF-Metall försökt få Tesla att inför kollektivavtal för sina anställda i Sverige. Enligt Karl-Henrik Rosberg har Tesla sagt att kollektivavtal inte passar deras modell.

– 90 procent av alla som är anställda på ett företag i Sverige är anställda under ett kollektivavtal. Det är väl helt rimligt att anställda hos Tesla också ska ha det, säger Karl-Henrik Rosberg.

Varför har ni inte lyckats införa kollektivavtal?

– Det är en lång process. Just nu får vi inget gehör alls från Tesla. Det är därför vi väljer att gå i konflikt, säger han.

SVT söker Tesla för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.