På Strömma lär eleverna sig att ta hand om allt från fåglar till kaniner. Foto: Erika Larsson/SVT.

Elever efterlyser bättre reklam för naturbruk

Publicerad

Strömma naturbruksgymnasium är en av sex skolor i regionen som hotas av nedläggning. En av de främsta anledningarna är att för få söker till skolorna, något som eleverna på Strömma tycker skolorna kan göra något åt.

– Regionen har bestämt att alla skolor ska ha samma marknadsföring och då går det inte att visa sin skola på samma sätt. Det tycker jag är tråkigt, säger Sanna Halvordsson.

Inne i djurhuset på Strömma naturbruksgymnasium i Sätila finns allt från marsvin tilll fåglar och kaniner som eleverna tar hand om. Ida Segesten, ordförande i elevrådet, tar upp en kanin i sin famn som behöver få klorna klippta.

– De klagar på ekonomiska förluster och att det går dåligt men då känns det väldigt onödigt att de precis har renoverat skolan. De borde tänka mer på vad de gör med pengarna.

Beslut kommer i höst

I September avgörs vilka skolor som får vara kvar. I förslaget som ligger inne hos Regionutvecklingsnämnden är det Sötåsen och Svenljunga som behålls, medan Strömma, Dingle och Nuntorp avecklas och Uddetorp används till vuxenutbildning.

Ida Segesten, Sanna Halvordsson går andra året med inriktning djurvård på strömma och för dem innebär en nedläggning att de får gå klart sin utbildning på annat håll. Men än har de inte givit upp hoppet.

Kommer kontakta politikerna

Elevrådet på Strömma planerar att inom kort ta kontakt med politikerna för att försöka rädda skolan och ge politikerna konkreta förslag på bland annat hur de ska få fler elever at söka. Ett av dem är att skolorna måste lära sig att marknadsföra sig bättre.

– Förra året på gymnasiemässan var det bara vuxna som representerade skolan på plats och de går ju inte utbildningen och vet inte hur det är. Det hade varit bättre att ta dit elever som kan prata med de som söker så att de får elevernas perspektiv istället, säger Sanna Halvordsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.