Peter Nolskog, biträdande smitsskydläkare i Västra Götaland Foto: SVT

Strömstad inför lokala coronarestriktioner

Uppdaterad
Publicerad

Strömstads kommun inför lokala restriktioner redan från tisdagen sedan coronasmittan skenat dramatiskt. Under förra veckan nästan fördubblades antalet nyregistrerade fall i kommunen.

Sveriges stängde gränsen mot Norge för en vecka sedan. Norge hade drabbats av utbrott av coronamutationen från Storbritannien i flera kommuner inte långt från den svenska gränsen.

Omkring tio procent av de bekräftade coronafallen i Västra Götalands-regionen kan vara orsakade av den brittiska virusmutationen, skriver regionen i ett pressmeddelande. Samtidigt sjunker antalet konstaterade fall med två procent under förra veckan, jämfört med veckan innan.

Värst drabbade

Men Strömstads kommun, vid den norska gränsen, går i motsatt riktning. Kommunen är nu den värst smittdrabbade i hela regionen om man ser till antalet fall per invånare. Under förra veckan nästan fördubblades antalet nyregistrerade fall i kommunen. Och nu inför kommunen lokala restriktioner.

Bland annat övergår högstadiet till distansundervisning, kultur- och fritidslokaler liksom idrottsanläggningar stängs, kommunen ansöker om tillstånd att införa besöksförbud vid boenden för äldre och flera kommunala verksamheter stängs ner.

Vända trenden

”Alla i Strömstad måste hjälpa till. Det finns ingen verksamhet som är undantagen”, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland på kommunens hemsida.

Om det är den brittiska virusmutationen som fått fäste i Strömstad är dock ännu oklart, men prover från kommunen har skickats till Folkhälsomyndigheten för analys. Den kan dröja en vecka eller mer innan man får besked.

Se ett klipp med polisen om hur det går vid gränskontrollen efter att Sverige stängt gränsen mot Norge för smittade

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.