Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Strömstads sjukhus, till höger kommunalrådet Kent Hansson, (S). Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Strömstad kommun vill köpa sjukhuset för bättre vård

Uppdaterad
Publicerad

Strömstads kommun visar intresse för att köpa stadens sjukhus av regionen. 
– Prioritet ett är att fylla sjukhuset med någon form av vårdverksamhet, säger Kent Hansson (S), kommunalråd. 

Med sitt centrala läge och stora, outnyttjade lokaler har Strömstad sjukhus länge varit intressant för kommunen. När frågan tidigare ställts om fastigheten varit till salu har svaret varit nej. Men den här gången var regionen beredda att diskutera frågan.

– Prioritet ett är att fylla sjukhuset med någon form av vårdverksamhet, och vi ser gärna att verksamheten som finns där idag utökas. Med ett sånt här läge och så mycket tomma lokaler ser vi ett stort utvecklingsläge, säger Kent Hansson (S). 

Förutom vårdgivare nämner han att kommunen behöver utöka antalet korttidsplatser i sin äldrevård och att det finns ett behov av arbetsplatser i centralt läge. 

 Utesluter inte ny jourmottagning

Tillgången på vård i Strömstad har varit en aktuell fråga i decennier. Nu senast när jourmottagningen på sjukhuset stängde 2016, för att flytta till Tanum.  

Men genom att ni äger lokalerna, ser du en möjlighet att jourmottagningen skulle kunna öppna på nytt? 

– Nej, det är alldeles för tidigt att svara på, men möjligheterna finns. Äger vi fastigheten så har vi rådighet över den. Då kan vi konkurrera med bättre hyresnivåer och det kan nog vara en avgörande faktor, säger Kent Hansson (S) och hänvisar till att tidigare vårdgivare har lämnat på grund av lokalkostnader. 

– Vi tycker att det här är en jättebra idé och hoppas verkligen att vi kan komma framåt i frågan 

Oppositionen kritisk

Oppositionen är inte lika övertygad. Lars Tysklind (S), oppositionsråd ser ingen orsak till varför sjukhuset behöver stå med just kommunen som ägare. 

– Vård bedrivs inte av kommunen, så då blir klinikerna hyresgäster. Då kan de ju lika gärna hyra av en annan fastighetsägare, säger Lars Tysklind. 

Han är tydlig med att de delar ambitionen att strömstadsborna ska ha bättre tillgång till vård.

– Men att då kommunen skulle köpa fastigheten tycker jag vore att börja i fel ände. Det är mer rimligt då att Västfastigheter (Regionens fastighetsbolag) ser över sina hyresnivåer, om det är det som är problemet, säger Lars Tysklind (L). 

Företrädare för Västra Götalandsregionen och Strömstad kommun kommer träffas i höst för att diskutera frågan vidare. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strömstad

Mer i ämnet