Strömstads kommunalråd Kent Hansson (S). Foto: SVT

Strömstads kommunalråd om gränsbeslutet: ”Det är riktigt allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Norges statsminister meddelade under fredagen att de förlänger inreseförbudet och karantänförordningarna till den 20 augusti.

Ett hårt slag för Strömstads näringsliv, där besöksnäringen är en av de stora inkomstkällorna.

– Skulle vi tappa sommaren är det riktigt illa, säger Strömstads kommunalråd Kent Hansson (S).

Under fredagen meddelade Norges statsminister Erna Solberg (Hoyre) att Norge förlänger sina coronarestriktioner fram till och med den 20 augusti. Ett tufft besked för näringslivet i Strömstad, vars företag till stor del är beroende av besöksnäringen. Inte minst under sommaren.

– Näringen i Strömstad består till största del av handel och besöksnäring i princip. De flesta av våra företag gör sin stora omsättning under sommaren och ska leva på den under resten av året. Skulle vi tappa sommaren är det riktigt illa, säger Kent Hansson (S).

”Vi får hoppas”

Norges regering ska genomföra en ny prövning av resor till de nordiska länderna den 15 juni. Ett avgörande beslut för näringslivet, enligt Hansson.

– Skulle vi tappa sommaren är det riktigt illa. Att gränsen öppnar den 15 juni får vi verkligen hoppas och gärna innan det. Det är riktigt allvarligt. Det är en oerhört viktig näringslivsfråga, samtidigt är det en pågående pandemi att bekämpa. Jag förstår dem som är de yttersta beslutsfattarna. Det är ett svårt beslut att ta.

Redan i början av maj vittnade Strömstadsbor om en försämrad arbetsmarknad i Strömstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.